Sutkinja pred sudom: Dragica Miletić koristila i automobil i autobuske karte

BiH

miletic

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi sarajevskog tužitelja Senada Osmića, jučer je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje Dragici Miletić, suspendovanoj sutkinji Suda BiH, koja se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Prema Osmićevim riječima, tokom istrage je prikupljeno dovoljno dokaza o tome da je optužena počinila krivično djelo onako kako je navedeno u optužnom aktu. Miletić je, istakao je Osmić, od februara do decembra 2009. godine, radeći kao pravobranilac BiH, za sebe pribavila imovinsku korist od 1.796 KM na štetu proračuna BiH i Pravobranilaštva BiH, prenosi Oslobođenje.

[pull_quote_right] U ovoj se optužnici navodi da je naša klijentica navodno pogrešno obračunavala troškove. Revizorski izvještaj se desio nakon što je ona otišla iz Pravobranilaštva i ona je sama tražila da isplati ukoliko je nešto više bilo obračunato[/pull_quote_right]

Tu štetu je pričinila koristeći službeno vozilo Pravobranilaštva BiH u privatne svrhe, odnosno za odlazak i dolazak na posao, na relaciji Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo, a pritom je uzela naknadu za 60 pojedinačnih autobusnih karata. Osmić je kazao i to da je optužena službeno vozilo koristila, ali da za njega nije plaćala amortizaciju i ostale troškove. Prema mišljenju odbrane koju zastupaju advokati Dragiša Jokić i Senka Nožica, optužnica se zasniva na selektivnom izboru.

– Optužnica se zasniva na činjenicama koje nisu potkrijepljene dokazima. Nije izvršeno ni vještačenje, a ovo je paušalna ocjena Tužilaštva, misli Jokić, ističući kako odbrani još nisu dostavljeni dokazi. Miletić, kako je istakla Nožica, zbog svega trpi ogromnu štetu.

– Izgubila je posao sudije. Kada je država birala našu branjenicu, znala je gdje ona stanuje. Ovdje se radi o sitnoj zlobi unutar Pravobranilaštva BiH. Slično su se mnogi u ovoj instituciji ponašali. U ovoj se optužnici navodi da je naša klijentica navodno pogrešno obračunavala troškove. Revizorski izvještaj se desio nakon što je ona otišla iz Pravobranilaštva i ona je sama tražila da isplati ukoliko je nešto više bilo obračunato, pojasnila je Nožica.

Sutkinja Sanela Rondić je naredni pretres zakazala za 25. juni, kada će biti saslušana uposlenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Danka Vujadin.