Afera respiratori

Sutkinju zanimalo zbog čega Marina Bera nije ostala članica Štaba: “Bila je veoma aktivna”

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Svjedočili Anis Ajdinović i Ensad Korman, direktori federalne inspekcije i policije

Pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM danas je počelo izvođenje svjedoka odbrane optuženog Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite. Svjedočili su Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije koji ujedno obnaša i funkciju vršioca dužnosti direktora FUP-a.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Obojica su članovi Federalnog štaba Civilne zaštite imenovani 25. marta 2020. godine, dan nakon što je sastav tog štaba sa 21 člana reduciran na njih devet.

JEDINI ČLAN ŠTABA KOJI JE ZNAO DA SE NABAVLJAJU RESPIRATORI

Svjedok Ajdinović odgovorajući na pitanja Solakove advokatice Marsele Bajramović pojasnio je da je on sjednicama Štaba prisustvovao i dok nije bio član tog tijela, a sve kako bi organizacija poslova iz domena inspekcije bila što bolje realizirana, u skladu sa odlukama koje je odnosio Štab.

Na pitanje advokatice Bajramović, da li mu je poznato zbog čega je FŠCZ bio reduciran u pogledu članova, Ajdinović je kazao da smatra da je to zbog toga jer je raniji bio preglomazan, te da je manji broj članova učinio Štab efikasnijim.

Ipak, Ajdinović je kazao da je i raniji saziv Štaba imao konstruktivne prijedloge i da je dobro obavljao svoje zadatke.
Ajdinović je posvjedočio da je dao podršku odluci o izdvajanju ukupno sedam miliona maraka za nabavku medicinske oprave na telefonskoj sjednici Štaba 1. aprila 2020. godine.

Zanimljivo je da je Ajdinović kazao da je on znao da se za taj novac nabavljaju respiratori, a kazao je da mu je to u telefonskom razgovoru na dan kada je održana sjednica rekao Enes Memić, tadašnji sekretar Federalnog štaba Civilne zaštite.

Ajdinović je prvi član Štaba koji je rekao da mu je bilo poznato da se nabavljaju respiratori, dok su svi drugi članovi tog tijela koji su svjedočili pred Sudom BiH u ovom predmetu, uključujući i Mustafu Kadribegovića koji je i uposlenik FUCZ-a, kazali da su za nabavku tih medicinskih sredstava saznali tek nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

Ajdinović je kazao da misli da je i “zapovjednica Štaba Jelka Milićević znala da se nabavljaju respiratori”.

Advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, referirajući se na ovaj Ajdinovićev dio svjedočenja pitala ga je da li on tvrdi ili pretpostavlja da je Milićević znala da je novac izdvojen za nabavku respiratora, na što je Ajdinović odgovorio da on “to pretpostavlja”.

Advokatica Nožica pitala je ovog svjedoka kako to da on tvrdi da mu je Enes Memić rekao da se nabavljaju respiratori, kad je sam Memić kao svjedok pred Sudom BiH rekao da nije znao za nabavku respiratora, na što je Ajdinović ostao pri svojoj tvrdnji da mu je Memić to kazao.

U daljem svjedočenju Ajdinović je govorio i o tome kako niko od članova Štaba nije problematizirao to što u odluci o izdvajanju sedam miliona maraka, nije bilo precizirano šta će se nabaviti za taj novac, ali da je to pitanje potencirano kada su respiratori već stigli u BiH.

-Kada smo iz medija saznali da je bilo određenih manjkavosti na jednoj od sjednica smo problematizirali to pitanje. Zbog toga smo van snage stavili i prvobitnu odluku o raspodjeli respiratora, a kasnije smo donijeli novu odluku o raspodjeli koja je i realizirana – kazao je Ajdinović.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Džermina Pašića o tome da li je znao za druge razloge zbog kojih je izmijenjen sastav Federalnog štaba Civilne zaštite, izuzev onog koji se pravdao “glomaznošću”, Ajdinović je kazao da za druge razloge nije znao.

Također, Ajdinović je potvrdio da nije znao koja firma će nabavljati respiratore, kao i da nije znao koje procedure je za tu nabavku provodila FUCZ-e, te da Štab nije nikada raspravljao o primjeni člana 10. Zakona o javnim nabavkama, kada su u pitanju respiratori, ali i nabavka drugih sredstava za borbu protiv korona virusa. Kazao je i da nije znao da li FUCZ ima stručne kadrove koji su mogli odlučiti o kvaliteti medicinske opreme koja se nabavlja.

Prema Ajdinovićevim riječima Štab nije razmatrao niti jednu ponudu kako za respiratore, tako ni za druga sredstva za čiju je nabavku Štab donosio odluke.

Advokatica premijera Fadila Novalića Nina Karačić pitala je Ajdinovića da li je iko na njega vršio bilo kakav utjecaj ili pritisak prilikom glasanja za ovu ili bilo koju drugu odluku, na što je on rekao da “apsolutno nije”.

Predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović, za koju se treba navesti da pomno prati iskaze svjedoka, među brojnim pitanjima pitala je Ajdinovića, zbog čega je on imenovan za člana Štaba, a nije neko od inspektora, na što je svjedok kazao da je glavni federalni zdravstveni inspektor Nijaz Uzunović bio član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Sutkinju Begović zanimalo je i to da li je na sjednici FŠCZ-e održanoj 24. marta 2020, a na kojoj se raspravljalo o tome šta bi se trebalo nabaviti, bilo govora i o tome da će doći do izmjena u Štabu, odnosno da će broj članova biti znatno smanjen, te ko je donio takvu odluku.

Ajdinović je kazao “da nije”, a da je odluku o tome donijela Vlada FBiH. Sutkinja Begović je na to konstatirala: “Na sjednici 24. marta niko ne spominje da će biti izmjena, a već 25. donesena je nova odluka”, na što je Ajdinović odgovorio riječima: “Tako je”.

Sutkinja Begović pitala je ovog svjedoka i da li mu je poznato da je članica Štaba do 24. marta 2020. bila doktorica Marina Bera, kao i zna li Ajdinović šta je Bera po zanimanju, a nakon što je on odgovorio da zna da je stručnjakinja iz oblasti medicine, sutkinja Begović ga je pitala : “Jesu li Vam takvi kadrovi bili potrebni?”

Ajdinović je rekao da ne zna zbog čega Marina Bera nije ostala članica Štaba, te je spomenuo da je u Štabu bio tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, a sutkinja Begović je uzvratila s pitanjem:”Ako Vam kažem da Pehar nije bio član Štaba prije 25. marta, možete li to potvrditi?”

Svjedok je na ovo pitanje odgovorio: “Mislim da mogu”.

LOGIČNA PITANJA SUTKINJE BEGOVIĆ

Ajdinović nije konkretno odgovorio na pitanje sutkinje Begović o tome, može li se on sjetiti na kojim pitanjima je Bera insistirala na sjednicama Štaba dok je bila članica tog tijela i šta je kao specijalista tražila, ali je potvrdio da je Bera bila veoma aktivna.

– Ja mogu reći na čemu sam ja insistirao i šta sam ja predlagao na sjednicama, a za druge se ne mogu sjetiti –  kazao je Ajdinović.

Zbog boljeg razumijevanja ovih pitanja vezanih za Štab, a koja su potencirana na današnjem, ali i na drugim ročištima treba podsjetiti, da se upravo 24. marta 2020. godine na sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite na stolu našla odluka o izdvajanju novca u kojoj nije bilo specifikacije za nabavku medicinske opreme i sredstava.

Upravo to pitanje je najviše problematizirala Marina Bera, uposlenica Ministarstva zdravstva FBiH i nakon toga je odlučeno da se ta odluka povuče i da se o njoj raspravlja naknadno.

Međutim, već sljedeći dan dolazi i do promjene Štaba u smislu smanjenja broja članova, a prema Uredbi o izmjeni Uredbe o FŠCZ sjednice Federalnog štaba, na zahtjev načelnika Federalnog štaba, obavezno saziva i njima predsjedava komandant Štaba, dok je prije izmjena komandant Štaba sjednicu mogao sazvati bez zahtjeva načelnika.

Pojednostavljeno, ovaj dio uredbe je izmijenjen tako da Jelka Milićević više nije mogla sazvati sjednicu Štaba, ukoliko to nije zahtijevao Fahrudin Solak.

A, kako je dogovarano smanjenje broja članova Štaba, najbolje oslikavaju u sudnici ranije prikazane poruke iz Viber grupe “Gensek” u kojoj su se o tim potezima dogovarali premijer FBiH Fadil Novalić, njegov tadašnji šef kabineta Hasan Ganibegović i generalna sekretarka Vlade Edita Kalajdžić.

Podsjećamo, da su njih troje učestvovali u prepisci i 24. marta 2020. godine, dan uoči smjene dotadašnjeg Štaba. Premda danas svi pravdaju smanjenje broja članova “glomaznošću” i ciljem bolje efikasnosti, tog dana Novalić piše da će Solak morati preuzeti vlast, te da respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo.  Kalajdžić mu tada odgovara:

”Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab Civilne zaštite.”

Novalić je na to Editi Kalajdžić odgovorio: “Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.”, a Edita mu odgovara potvrdno:

”Da”, dok se Novalić dalje raspisao: “Imamo najbolji budžet u državi i dato je da s njim upravlja Jelka”, a Kalajdžić konstatira: Moramo smijeniti Krizni štab. Preglasati šta treba ne možemo čekati Jelku.”Novalić joj je na to kazao: Ni on ni Jelka ništa ne čitaju. “Ako Solak ne promijeni poslovnik možemo se slikati”, a Kalajdžić u svom odgovoru demonstrira i moć koju ima: “Da. Mijenjat ćemo i Solaka ako treba.”U ovom dijelu razgovora Ganibegović za Solaka kaže: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”, a ova i druge poruke samo nam još jednom zorno pokazuju na kojem nivou komuniciraju neki od najviših zvaničnika u FBiH, a što je još važnije dokazuju zašto je usred najveće krize s korona virusom mijenjan Štab.

Svjedok Ensad Korman svjedočio je o okolnostima koje su vladale tokom pandemije, te o dinamici održavanja sjednica Štaba čiji je član on postao također 25. marta 2020. godine. Korman je potvrdio da je glasao 1. aprila 2020. za odluku o izdvajanju sedam miliona maraka, ali je rekao da nije znao da će biti nabavljeni respiratori, nego je znao da se općenito nabavlja medicinska oprema.

– Odluka je donesena 1. aprila, ja sam taj dan bio na terenu, nisam imao pristup e-mailu, mene je tadašnji sekretar Enes Memić nazvao i kazao da su materijali za sjednicu na e-mailu, ja sam vidio da je većina članova Štaba glasala za i ja sam također dao saglasnost. Da su nabavljeni respiratori ja sam saznao onog trenutka kada je donošena odluka o raspodjeli. Nakon saznanja iz medija da nešto nije u redu, odluku o raspodjeli smo povukli, a kada smo saznali da raspodjela neće utjecati na sudski postupak u ovom predmetu, donijeli smo novu odluku o raspodjeli respiratora koja je i realizirana – kazao je Korman.

Tužitelj Mirza Hukeljić pitao je Kormana je li tačno da se on o odluci Štaba od 1. aprila 2020. o izdvajanju sredstava nije izjasnio elektronskim putem, na što je Korman kazao:

”Ne znam jesam li glasao elektronskim putem, ali sam se čuo taj dan s Memićem telefonskim putem”.

Tužitelj Hukeljić je konstatirao i da se Korman s Memićem čuo taj dan oko 19 sati, na što je svjedok kazao da se ne sjeća, ali da misli da je to bilo u poslijepodnevnim satima.

Sudija Branko Perić pitao je Kormana da li bi on da je znao da se nabavljaju respiratori dao saglasnost na tu odluku, na što je Korman odgovorio: “Da, ukoliko su potrebni”.

Suđenje u ovom predmetu će biti nastavljeno u petak, 13. maja.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.