Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Primopredaja dužnosti

Zoltan Somogyi novi načelnik štaba EUFOR-a u Sarajevu

EUFOR_zoltan foto eufor (1)

Godine 2003. postavljen je na mjesto komandanta 2. čete Mađarskog stražarsko-sigurnosnog bataljona u okviru KFOR-a na Kosovu

U bazi Butmir kod Sarajeva danas je održana svečanost primopredaje dužnosti između dosadašnjeg načelnika štaba brigadnog generala Szilárda Gerőfija i novog načelnika štaba Zoltána Somogyija.

Primopredaja označava kraj jednogodišnje misije brigadnog generala Gerőfija u EUFOR-u.

Brigadni general Zoltán Somogyi rođen je 27. februara 1974. godine u Fehérgyarmatu. Vojnu službu započeo je u augustu 1992. godine u Višoj vojnoj komandnoj školi u Sentandreji. Školu je završio kao artiljerijski oficir sa diplomom geodetskog inženjera 1996. Na različitim pozicijama artiljerijskog oficira služio je 8 godina, uključujući i 4 godine na mjestu komandira baterije u sastavu 5. brigade mehanizovane pješadije 5. bataljona samohodne artiljerije Mađarskih odbrambenih snaga u Debrecinu. Tokom karijere artiljerijskog oficira, uspješno je završio kurs za komandira baterije njemačkog Bundeswhera, a takođe stekao i iskustvo u oblasti raketne artiljerije. Godine 2003. postavljen je na mjesto komandanta 2. čete Mađarskog stražarsko-sigurnosnog bataljona u okviru KFOR-a na Kosovu.

Od 2004. do 2007. služio je kao komandir Minobacačke baterije 2. pješadijskog bataljona 5. brigade lake pješadije Mađarskih odbrambenih snaga. Tokom ovih godina preuzeo je komandovanje Mađarskim stražarsko-sigurnosnim kontingentom u KFOR-u Skoplje. Godine 2007. postavljen je na mjesto štapskog oficira u upravi J3 Komande združenih snaga Mađarske u Székesfehérváru i unaprijeđen u čin majora.
Godine 2009. imenovan je za oficira za vezu u Operativnoj komandi Njemačke u Potsdamu i pri štabu za planove njemačkog Ministarstva odbrane u Berlinu. Godine 2010. pohađao je Državni univerzitet odbrane i stekao diplomu mastera vojnog rukovođenja, a 2012. diplomirao je na 7. državnom admiralsko-generalštabnom kursu na Komandno-štapskoj visokoj školi Bundeswhera u Hamburgu. Nakon toga, postavljen je na mjesto vojnog pomoćnika načelnika Kopnenih snaga u Združenoj komandi Mađarske i unaprijeđen u čin pukovnika.

Od 2013. do 2016. godine služio je kao načelnik Odjela borbene podrške (G3) Združene komande Mađarskih odbrambenih snaga (HDF JFC). Godine 2016. raspoređen je na poziciju načelnika G3/7 u HDF JFC. Godine 2017. raspoređen je u HDF JFC na mjesto načelnika J3/zamjenika načelnika štaba za operacije i unaprijeđen je u čin brigadira. U augustu 2018. godine postavljen je za načelnika tima za planiranje za projekat Glavnog centra Multinacionalne divizije. Dana 01. januara 2019. godine, preuzeo je komandovanje ključnim štabnim elementom Glavnog centra Multinacionalne divizije.

Za načelnika štaba Centra Multinacionalne divizije postavljen je 01. juna 2020. U sadašnji čin unaprijeđen je 20. augusta 2020. godine. Oženjen je sa Beatrix i živi u Várpaloti.