BiH

Sabina Ćudić

“Sutra bi mogli jednoglasno usvojiti odluku o zatvaranju FBiH na dvije sedmice”

17/03/2021

U hitnu proceduru uputiti Covid 3 zakon, kojim bi se privrednicima u FBiH nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubitci jer za to nesumnjivo imamo novac, napisala je Ćudić

Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu FBiH, obratila se građanima uoči sutrašnje sjednice. Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti:

– Dragi prijatelji, ako imate snage, molim vas pročitajte. Sutra bi mogao biti historijski dan. Poučeni tjeskobom koju politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini tradicionalno izazivaju, te suočeni sa nezapamćenom krizom u kojoj nam rodbina, prijatelji, sugrađani umiru – sutra bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH mogao napraviti historijski iskorak.

Izazov sa kojim se susrećemo nije ideološke prirode. Sutra bi mogli jednoglasno usvojiti odluku koja se tiče neophodnog zatvaranja FBiH na dvije sedmice, te u hitnu proceduru uputiti Covid 3 zakon, kojim bi se privrednicima u FBiH nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubitci jer za to nesumnjivo imamo novac (u prilog tome govori i činjenica da prethodno predviđena sredstva još uvijek nisu u potpunosti distribuirana privrednicima).

U privredni fond bi se mogao i morao preusmjeriti procenat naših primanja. Možemo duboko u noć sutra, solidarno i odgovorno analizirati potrebe kliničkih centara i bolnica u različitim dijelovima FBiH, te usmjeravati opremu i osoblje gdje je najpotrebnije. Mogli bi donijeti plan rapidne vakcinacije, koja bi se sprovela u 4 sedmice, donijeti odluke o software-u koji je za to potreban, revidirati postojeći neadekvatni plan vakcinacije, i imenovati rukovodioce procesa, te ovaj put u taj tim uključiti stručnjake, poput na primjer predsjednika Udruženja imunologa BiH gospodina Jasenka Karamehića. Ako postoji situacija koja poziva na razum, odgovornost i zajednički rad onda je to ova.

Večeras i noćas se pripremam za sutrašnju sjednicu. Čitam informaciju Kriznog štaba FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH, koju je 11. marta usvojila Vlada FBiH, te mjere koje nalažu. Pa tako u poglavlju koje se zove “Procjene rizika”, koje se nalazi na 7. strani stoji:

“Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, te ima tendenciju daljnjeg pogoršanja. Naročito zabrinjavajuća situacija je Kantonu Sarajevo, ali znatan rast broja zaraženih je primjećen i u svim ostalim kantonima. Posebno zabrinjavaju podatci o popunjenosti bolničkih kapaciteta širom Federacije Bosne i Hercegovine, te činjenicu da se očekuje i veći priliv pacijenata ozbirom na broj zaraženih.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskom regionu i kao takve trebaju biti produžene, jer jamče održavanje gospodarskih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa SARS-CoY-2, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcioniranje normalnog života i gospodarstva.

U tom kontekstu, smatramo da su mjere za održavanie nastavnog procesa, miere za radne subjekte, mjere ograničavanja kretanja, mjere ograničavanja okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i opće mjere nošenje maski i održavanje fizičke distance dale najveći efekat do sada u borbi sa COVID-19, te da i dalje moraju ostati na snazi.”

Da li pogrešno čitam ovaj dokument koji nam:

1. nudi tabelarni prikaz katastrofalnosti situacije širom FBiH;

2. konstatuje da FBiH ima mjere koje su “najmanje restriktivne u europskom regionu”;

A potom Vlada premijera Novalića nalaže da se mjere ne mijenjaju jer bi to “otežalo funkcioniranje normalnog života i gospodarstva.”

Na strani 14. se specificira na koji način se dozvoljava operiranje šiša barova u Federaciji:

“Dozvoljava se upotreba i konzumiranje nargila (Šiša), uz obveznu primjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva, nakon konzumiranja od strane svakog pojedinačnog klijenta.”

Istovremeno, na strani 20: “Preporučuje se roditeljima da obustave pohađanje izvannastavnih i izvanškolskih
aktivnosti svoje djece.”

Imamo li kapaciteta da sutra donesemo bolje odluke? Dat ću sve od sebe da se fokusiramo na rješenja – napisala je Ćudić.

Dragi prijatelji, ako imate snage, molim vas pročitajte. Sutra bi mogao biti historijski dan. Poučeni tjeskobom koju…

Posted by Sabina Cudic on Wednesday, March 17, 2021

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.