Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra izricanje presude ministrici Marini Pendeš

BiH

marina pendes

Izricanje presude u predmetu Marina Pendeš pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za četvrtak, 25. februara 2016. godine, sa početkom u 12:00 sati.

Sud Bosne i Hercegovine je dana, 24. augusta 2015. godine potvrdio optužnicu koja optuženu Marinu Pendeš tereti da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. u vezi sa stavom 1. i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 53. KZ BiH.

Optuženu se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obavljajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Na taj način, država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.