Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra počinje akcija “Dežuram za Muzej”

zemaljski muzej sarajevo

U sklopu velike građanske akcije „Ja sam Muzej“ , sutra 3. augusta, počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine čime se izražava solidarnost sa radnicima Zemaljskog muzeja BiH.

Ova inicijativa, prema najavama, okupit će javne ličnosti, kulturne, sportske i akademske radnike, učenike i studente. Svi oni na ovaj način poslat će poruku nadležnima na hitno rješenje situacije u Muzej koji je u glavnom gradu BiH zatvoren 13. oktobra 2012. godine.

Dežure će trajati od 10 do 18 sati a očekuje se kako će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja. Uz to, svaki sudionik će obići muzejske zbirke i izložbu „Čuvari muzeja“ te snimiti videoporuku kojom će pozvati na rješavanje statusa Muzeja. Ujedno će se potpisati na simbolični panel „Dežura“, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

Prvog dana, 3. augusta 2015., u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić- Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić.

Dan kasnije, u utorak 4. augusta 2015., dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Centra BiH čitati poeziju.

Akcija „Ja sam Muzej“ započela je izložbom Zijaha Gafića „Čuvari muzeja“, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici. Svi zainteresovani građani također mogu učestvovati u ovoj akciji.