Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoren sastanak čelnika SDA i SBB-a

Bakir izetbegovic (1)

Čelnici SDA i SBB-a razgovarat će sutra u zgradi Predsjedništva BiH o novonastaloj političkoj krizi koju je izazvalo hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Prema informacijama Slobodne Bosne, sastanak stranačkih čelnika inicirao je lider SDA, Bakir Izetbegović, koji nastoji očuvati partnerske odnose sa SBB-om. Nakon hapšenja čelnika SBB-a, Fahrudina Radončića, konce u toj stranci preuzeo je Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a.

Čelnici SDA već su održali sjednicu kolegija na kojoj su “zadužili” Izetbegovića da organizira sastanak s članovima najužeg rukovodstva SBB-a i da ih pozove na nastavak političke suradnje. S tog sastanka SDA je uputila kratko saopćenje u kome pozivaju pravosudne institucije BiH da svoj posao obave u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava i zakona.

“Vjerujemo da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti, te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona kao i vlastitih obaveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost. SDA poštuje presumpciju nevinosti po kojoj niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže. Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana”, poručili su iz SDA.

Sastanak stranačkih delegacija Izetbegović je dogovorio s Mirsadom Đonlagićem, potpredsjednikom SBB-a i šefom kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji će prema nezvaničnim informacijama rukovoditi strankom za vrijeme odsustva Fahrudina Radončića.