BiH

potvrdio RAK

Sutra u Bosni i Hercegovini počinje predizborna kampanja, trajat će 30 dana

15/10/2020
Foto: Arhiv

Izborna ćutnja počeće 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 sati i trajaće do njihovog zatvaranja

Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH zvanično će početi sutra i trajati 30 dana, tokom kojih će se vršiti obraćanja političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Iz RAK-a napominju da od dana raspisivanja do dana održavanja lokalnih izbora 15. novembra postoji obaveza poštivanja odredaba Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

Iz RAK-a su precizirali da se obaveza objavljivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

Izborna ćutnja počeće 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 sati i trajaće do njihovog zatvaranja.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje predizborne kampanje, odnosno izborne programe, u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbjeđenje tumačenja na znakovni jezik ili titlovanje.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.