Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hitna sjednica

Predstavnički dom PSiH: Izmjene Poslovnika kako bi parlament mogao zasjedati online

parlament

Isto bi važilo i za sjednice Kolegija u užem i proširenom sastavu, Zajednički kolegij oba doma PSBiH, te sjednice komisija i radnih tijela doma i zajedničkih komisija oba doma PS BiH u vanrednim okolnostima, kakva je pandemija koronavirusa

Razmatranje prijedloga dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku jedina je tačka dnevnog reda sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjednica je zakazana na zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, prve zamjenice predsjedavajućeg Borjane Krišto i drugog zamjenika predsjedavajućeg Denisa Zvizdića.

Prijedlogom je predviđeno dodavanje odredbe u Poslovnik kojom se u izuzetnim okolnostima, kada je neophodno iz sigurnosnih razloga ili zbog zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće Kolegiju Predstavničkog doma PS BiH omogući da sjednice tog zakonodavnog tijela, Kolegija u užem i proširenom sastavu, te Zajedničkih kolegija oba doma PS BiH mogu održavati online korištenjem informatičkog sistema koji podržava prenos videokonferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i videokonferenciju.

Isto bi se odnosilo i za održavanje sjednica komisija i radnih tijela doma, odnosno zajedničkih komisija oba doma PS BiH.

“Odluka Kolegija doma važi samo dok traju izuzetne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka prirodne ili druge nesreće. Prilikom održavanja sjednica primjenjuju se odredbe Poslovnika i osiguravaju potrebne tehničke pretpostavke za rad i odlučivanje”, navedeno je u prijedlogu dopune Poslovnika. .