Suzbijanje nelegalne prodaje u Kantonu Sarajevo

nelegalna prodaja
Ilustracija

U pojačanim aktivnostima suzbijanja bespravnog prometa na cijelom području Kantona Sarajevo od polovine novembra 2016. do januara 2017. godine, ciljanim nadzorima inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a bilo je obuhvaćeno 217 osoba, koje su obavljale bespravni promet robe, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

– Za 57 osoba su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 19.900 KM, protiv 50 osoba su podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, dok 110 nelegalnih trgovaca policijski službenici nisu identificirali zbog napuštanja mjesta i predmeta prekršaja, kazala je Feni glasnogovornica KUIP KS-a Vildana Brdarić.

Dodala je da je “izuzeta roba, koja je zatečena u bespravnom prometu, u ukupnoj vrijednosti od oko 24.780 KM, predata Direkciji za robne rezerve Kantona Sarajevo, do okončanja postupka”.

– To je rezultat rada kombinovanih timova kantonalnih tržišno-turističkih, veterinarskih, sanitarnih, kao i kantonalnih i općinskih komunalnih inspektora, koji su provodili akcije suzbijanja nelegalnog prometa oko prostora tržnica-pijaca u Kantonu Sarajevo, te Mobilnog tima tržišno-turističkih inspektora KUIP-a i pripadnika Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a koji sprečavaju nelegalni promet na ulicama KS-a, istakla je Brdarić.

Naglasila je da se “taj vid saradnje s pripadnicima MUPKS-a, koji traje od polovine prošlog mjeseca, pokazao efikasnim, s obzirom na to da ekipe svakodnevno patroliraju gradom i u toku dana više puta obilaze lokacije na kojima se nelegalna trgovina najčešće obavlja”.

– Za 15 dana rada dvije ekipe mobilnog tima su izvršile 134 inspekcijska nadzora, od čega se njih 72 odnosi na N.N. osobe. Za 30 osoba su izdati prekršajni nalozi od 9.000 KM, dok su protiv 32 prekršioca pokrenuti prekršajni postupci kod nadležnog suda. Vrijednost robe koju je izuzeo Mobilni tim iznosi oko 14.155 KM, kazala je Brdarić.

Osim toga, u skladu s Akcionim planom, kako je kazala, rad inspektora posebno je bio usmjeren na sprečavanje nelegalne prodaje akcizne robe.

Od 39 osoba, koje su obavljale bespravan promet cigareta, rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta oduzeta ja zatečena roba i to: cigarete različitih proizvođača sorto u originalnom pakovanju – 1.951 kutija, cigarete ručno pravljenje i pakovane (20/1) – 84 komada, rezani duhan pakovan po 500 i 300 grama – 39,30 kilograma te filter za cigarete – 850 komada.

– Protiv 17 osoba su pokrenuti prekršajni postupci kod nadležnog suda, a roba koja je bila predmet prekršajne radnje, u vrijednosti od oko 9.500 KM, predata je Direkciji, dodala je.

U sklopu navedenih aktivnosti vršena je i kontrola prodaje uglja, te je u dva slučaja, na području općina Vogošća i Ilidža, konstatovano da kontrolirane osobe nisu posjedovale rješenje mjerodavnog tijela za obavljanje djelatnosti trgovine namalo ogrjevom. Iz navedenog razloga inspektori su djelovali izdavanjem prekršajnih naloga od 600 KM.

Iz KUIP-a KS napominju da tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a, uz asistenciju MUPKS-a, nastavljaju rad na suzbijanju nelegalnog prometa u redovnim i usmjerenim inspekcijskim nadzorima.