Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Sva djeca iz KS koja ne budu upisana u državni vrtić dobit će subvenciju od 200 KM

forto

Ranije je bilo odlučeno da će taj iznos biti 100 KM, međutim na kolegiju je donesena odluka da se taj iznos ipak vrati na 200 KM, kao što je bilo prethodne godine

Na današnjoj konferenciji za medije Vlade KS rečeno je kako je na kolegiju Vlade odlučeno da budu povećane subvencije za djecu koja ne mogu biti upisana u državni vrtić na iznos od 200 KM.

Podsjećamo, ranije je bilo odlučeno da će taj iznos biti 100 KM, međutim na kolegiju je donesena odluka da se taj iznos ipak vrati na 200 KM, kao što je bilo prethodne godine.

“To će godišnje koštati između pet i sedam miliona KM, ali želimo što više djece upisati u vrtiće, iako je budžet ‘kraći’ za 160 miliona KM”, kazao je premijer KS Edin Forto.

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je da je u toku javni poziv i da roditelji mogu aplicirati do 24. augusta.

“Završen je konkurs za izbor privatnih vrtića. Prijavila su se 32 vrtića. Na listi čekanja je 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500, jer se na kraju ne prijave ni svi roditelji ni svi vrtići”, kazala je Hota-Muminović.