Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sva preduzeća koja su u posjedu Vlade FBiH svrstana u tri kategorije

BiH

fadil novalic

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić je danas novinarima nakon 11. sjednice Vlade FBIH rekao da je sjednica održana bez tri ministra Demokratske fronte (DF), javlja Anadolu Agency (AA).

“Sjednica je protekla bez tri ministra DF-a, ali dok su u pravnom statusu njihova dužnost je da rade. Danas su prevladavale reformske tačke i samo nužna imenovanja koja, ako ih ne bi uradili, te kompanije ne bi funkcionirale”, rekao je Novalić dodajući da je danas usvojen i prijedlog programa rada Vlade.

Istakao je da je Vlada donijela odluku da formira direkciju za preduzeća sa poteškoćama.

“Sva preduzeća koja su u posjedu Vlade FBiH sa većinskim vlasništvom, a njih je 52, svrtali smo u tri kategorije, strateška, preduzeća sa poteškoćama i preduzeća s manjinskim udjelom i preduzeća koja bi išla na brzu privatizaciju. Strateška preduzeća njih je 21, elektroprivrede, telekomi, Željeznice, aeordromi, rudnici itd. Preduzeća sa poteškoćama, njih je 26. Za njih smo danas donijeli odluku da se formira direkcija za preduzeća sa poteškoćama koja će preduzeća sa poteškoćama da restrukturira ili da ih likvidira. Sljedeći spisak su ona koja idu u privatizaciju, tu je Aliminijum Mostar, Arcelor Mital, Bosnalijek, Energoinvest, Sarajevo osiguranje”, rekao je Novalić.

Napomenuo je kako je Vlada zatražila od državnih preduzeća podatke u vezi sa platama direktora.

“Danas smo također zatražili od vladinih ustanova, agencija, svih državnih preduzeća sa većinskim udjelom stanje oko plata direktora, plaćanja nadzornih i upravnih odbora i naročito oko menadžerskih ugovora. Želimo uspostaviti jedinstven sistem i odrediti granice do kojih se može ići, sistem nagrađivanja, kažnjavanja”, istakao je premijer dodajući da je potrebna harmonizacija vrlo različitih plata u vladinim tijelima.