Milenko Krsmanović osumnjičen za planiranje ubistva advokata Muhidina Kape

SIPA

Milenko Krsmanović, koji trenutno čeka početak suđenja za ratne zločine počinjene na području Sokoca, uhapšen je zbog sumnje da je planirao ubistvo svjedoka, sarajevskog advokata Muhidina Kape koji je kazao da mu je Krsmanović ranije prijetio.

– Ne znam tačne pojedinosti, ali mislim da je planirao da angažira nekog da mene ubije kako ne bih svjedočio u predmetu koji se vodi protiv njega, jer je on mene zarobio i maltretirao za vrijeme rata. Dakle, istraga će utvrditi šta je tačno planirao – kazao je Kapo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Krsmanovića zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa i podstrekivao na ubistvo.

– Istražitelji SIPA-e pretresli su sinoć objekte koje koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku – saopćeno je iz SIPA-e.

Krsmanović je predat Tužilaštvu BiH, koje će nakon ispitivanja odlučiti da li će zatražiti pritvor.

Krsmanović trenutno čeka početak suđenja pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu jer je optužen da je, u svojstvu policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u julu 1992. godine na području općine Sokolac civilnoj osobi nesrpske nacionalnosti namjerno nanio snažanu tjelesnu i duševnu bol, protivzakonito je zatvorio i opljačkao njenu imovinu, navodi BIRN-Justice Report.