Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unicef

Svaka marka uložena u rani rast i razvoj u BiH će imati višestruki povrat

FOTO: Hazim Aljović/Fena

Nalazi su pokazali da ulaganja u predškolski odgoj imaju snažan pozitivan povrat, te je procjena da bi se za svaku uloženu marku, 6,9 KM vratilo u FBiH, 6,7 KM u RS, a 5,9 KM u BD u narednih 30 godina

Rezultati studija ulaganja u rani razvoj djece u Bosni i Hercegovini, koje je provodio UNICEF u posljednjih 15 mjeseci, predstavljeni su danas u Sarajevu.

Nalazi su pokazali da će svaka marka uložena u rani rast i razvoj u BiH imati višestruki povrat.

Ovom prilikom, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald istakla je da UN naglašava važnu ulogu roditelja, nastavnika i cijele zajednice i samih učenika u jačanju obrazovnog sistema.

– U kontaktu s njima smo prikupili podatke koji su nam bili potrebni za zajedničke napore u unapređenju sistema obrazovanja. Istraživanja su pokazala da jedan dolar koji se uloži u obrazovanje znači povrat od 13 dolara za ekonomiju i razvoj društva. Sada je krajnje vrijeme da i BiH ulaže u ovu oblast – kazala je Macdonald.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan napomenula je da je UNICEF u posljednjih 15 mjeseci radio na pripremi argumenata za ulaganje u obrazovanje u BiH.

– Ova studija izvodljivost,i kao i argumentacija za investiranje predstavljaju alat odnosno sredstvo koje će biti na raspolaganju našim partnerima da rade na jačanju obrazovanja u ranom razvoju djece. Ovo je dugoročni plan i radit ćemo sa svim akterima u BiH kako bismo osigurali da nalazi ovih studija dođu do svih – rekla je Khan.

Specijalist za socijalne politike Regionalnog ureda UNICEF-a Alberto Mussati poručio je da su argumenti za ulaganje u rani razvoj djeteta značajan doprinos i za provođenje održivih ciljeva razvoja.

– Obično se smatra da su najvažnije investicije u infrastrukturu jer osiguravaju najveći ekonomski povrat. Međutim, izrada ove argumentacije dokazala je najviši povrat osiguravanju investicije u rani razvoj djeteta – naglasio je Mussati.

Prema rezultatima studija, očekuje se da će ulaganje u djecu u ranom uzrastu potaknuti napredak prema smanjenju smrtnosti i oboljenja majki i djece koja se mogu spriječiti, te poboljšati obrazovne ishode, cjeloživotnu zaradu i smanjiti siromaštvo i nejednakost.

Također, očekuje se da će poboljšanje pokrivenosti predškolskim obrazovanjem povećati broj godina školovanja djece i učešće žena na tržištu rada.

U narednih 30 godina, monetizirane socio-ekonomske koristi od dodatnih godina školovanja mogle bi biti vrijedne do 20,9 milijardi KM u Federaciji, 10.9 milijardi u Republici Srpskoj i 722 miliona u Brčko Distriktu. Procjenjuje se da će monetarni uticaj povećanog učešća žena na tržištu rada dostići 323 miliona KM u FBiH, 171 miliona u RS i 11 miliona u BD.

Nalazi su pokazali da ulaganja u predškolski odgoj imaju snažan pozitivan povrat, te je procjena da bi se za svaku uloženu marku, 6,9 KM vratilo u FBiH, 6,7 KM u RS, a 5,9 KM u BD u narednih 30 godina.