Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švancer: Problemi Željezare Zenice moraju se brzo riješiti

BiH

vesna svancer

Nagomilani problemi u poslovanju “Željezare Zenica” bili su tema opširnog sastanka održanog u direkciji ovog preduzeća, a u čijem su radu sudjelovali potpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer, direktor društva Safet Berbić, predsjednik Nadzornog odbora “Željezare Zenica” Dževad Telalović i predsjednik sindikata preduzeća Esad Skomorac.

Prezentirani su brojni problemi i aktuelna situacija u ovoj firmi, ali i naznačena moguća rješenja za prevazilaženje nastale situacije.

Prema riječima Vesne Švancer na sastanku su definirani prijedlozi koji će biti upućeni Vladi FBiH o zbrinjavanju tehnološkog viška radnika uplatom doprinosa i otpremnina, kao i uplata doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za penzionisanje.

“Problemi za radnike Željezare Zenica su nastali u procesu tranzicije i tokom odluka da se transformacija i modernizacija državnih preduzeća radi isključivo putem njihove ubrzane privatizacije, koja objektivno nije dala očekivane rezultate. Učinjene su pogrešne tranzicione odluke s teškim posljedicama, kako za Željezaru Zenica tako i za sva naša državna preduzeća kada se odustalo od finansijskog, organizacionog i upravljačkog restuktuiranja, te modernizacije naših državnih preduzeća”, rekla je za Fenu Vesna Švancer.

Na sastanku su definirani konkretni prijedlozi rješavanja pojedinih problema i prijedlozi će biti upućeni Vladi FBiH, koja bi trebala da se pobrine o bržem zbrinjavanju tehnloškog viška radnika, uplatom doprinosa i otpremnina, kao i doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za penzionisanje. Osnova za skoro rješavanje navedenih problema ima i ona je realna, tako da se mogu očekivati konačna rješenja.

“Utvrđena je i dinamika rješavanja spora između Željezare Zenica i Zeničko-dobojskog kantona u vezi rješavanja statusa javne ustanove Zavod za medicinu rada, koja je nekada radila za metalurške radnike kao medicinska ustanova sa stacionarom. Brzo se konkretnim prijedlogom može riješiti problem oko sporne imovine između Željezare Zenica i kompanije ArcelorMittal Zenica, jer će u rješavanje problema biti uključeni Parlament FBiH, resorno ministrarstvo i kao vlasnički titular Vlada FBiH”, istakla je Švancer.

Društvo “Željezara Zenica” nakon rješavanja problema, koji se mogu regulirati administrativnim putem i na način sudjelovanja više poslovnih i pravnih subjekata koji su prateći segmenti u radu Vlade FBiH, može ponovno postati jedan od razvojnih privrednih subjekata.

“Sva ova rješenja problematike su realna obzirom da Željezara Zenica ima značajna potraživanja od Vlade FBiH, i to su potraživanja koja su nastala pri formiranju kompanije ‘BH Steel Željezara’, kao i kod formiranja novog privrednog društva pod nazivom ‘Mittal Steel Zenica'”, kazala je potpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer.