Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivša potpredsjedavajuća Parlamenta FBiH

Vesna Švancer osuđena na dvije i po godine zatvora

svancer

Sud je Vesni Švancer za počinjena krivična djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci

Općinski sud u Tuzli danas je donio i javno objavio presudu kojom je optužena Vesna Švancer oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Sud je Vesni Švancer za počinjena krivična djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 20.04.2018. godine do 13.03.2019.godine, saopćeno je iz tog suda.

Švancer je bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i bivša članica Saveza za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da ju je nakon potvrđivanja optužnice stranka isključila iz članstva.

Švancerova je osuđena na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojoj je navedeno da je na funkciji potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formirala udruženje u kojem su bili njen vozač Azra DŽafić i još neka njima poznata lica kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH uslovljavali ta lica da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Švancerova i drugi članovi udruženja su od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju kontaktirali građane i neprofitne organizacije kojima su obećavali, a Švancerova i isplaćivala nepovratnu pomoć u manjim iznosima.

Većinu dobijenih sredstava korisnici su vraćali Švancerovoj ili članovima udruženja, čime je ona sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist 14.350 KM.

Kako je navedeno u presudi, Švancerova je ovim krivičnim djelima protivpravno prisvojila 11.350 KM i ova sredstva će joj biti oduzeta.

Presuda nije pravosnažna, a tužilaštvo i odbrana imaju prava žalbe u roku od 15 dana.

Ona je uhapšena u akciji “Globus” 20. maja prošle godine.