BiH

raste panika

Sve više slučajeva pedofilije u FBiH, spas je u “Tijaninom zakonu” (VIDEO)

13/02/2020

Kome se obratiti u ovakvim slučajevima, kako da reaguju djeca, a kako roditelji? Jedno od pitanja na koje su novinari tražili odgovor je i da li se dovoljno radi na prevenciji pedofilije, te kakav je status registrovanih pedofila koji su na slobodi?

Da li je povećanje broja slučajeva pedofilije u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatni alarm za bh. građane? Upućeni tvrde da su zakonski propisi u ovoj oblasti i dalje slabi i nedovoljno dobri za rješavanje ovog sve učestalijeg društvenog problema.

Ostaju brojne nedoumice – kome se obratiti u ovakvim slučajevima, kako da reaguju djeca, a kako roditelji? Jedno od pitanja na koje su novinari tražili odgovor je i da li se dovoljno radi na prevenciji pedofilije, te kakav je status registrovanih pedofila koji su na slobodi?

Ovo je samo mali dio komentara na društvenim mrežama. Građane Istočnog Sarajeva uznemirila je informacija da je izvjesni Hanuš Fehim iz Novog Pazara, lice sa obimnim kriminalnim dosjeom, uhapšen na području grada jer je uhodio osmanestogodišnjakinju. Međutim, ubrzo je pušten na slobodu. U međuvremenu, pojavila se informacija da se kreće oko škola. Javnost je dodatno uznemirena, jer je, kažu, u njihovoj okolini lice registrovano kao pedofil, javlja BHRT.

– Sem prijave ovog događaja, PU IS nije zaprimila nijednu prijavu o ovakvim i sličnim događajima. Policijski službenici ove policijske uprave sprovode sve preventivne mjere i radnje na zaštiti svih građana sa posebnim akcentom na djecu školskog uzrasta, te ukoliko i bude prijava, postupiće u skladu sa zakonom, rekla je Vesna Stokanović, portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo.

A često sve ostane samo na zabrinutosti, te na društvenim mrežama. Većina građana nije ohrabrena i ne zna kako postupiti ako uoče ovakve slučajeve.

– Bilo koja žrtva, odnosno roditelj, može se obratiti bilo kojem policajcu koji će ga uputiti na pravo mjesto. Ono što je bitno napomenuti je reagovanje na svoju ruku, odnosno, roditelji nastave komunikaciju umjesto djeteta, i onda počnu psovke i svašta nešto, kazao je Saša Petrović, istražilac za borbu protiv organizovanog kriminala u FUP-u.

Osim prijavljivanja, često javnost nije ni svjesna problema pedofilije i odakle opasnost vreba. Stručnjaci kažu – najviše sa društvenih mreža. Osobe koje seksulano iskorištavaju djecu najčešće koriste internet za vrbovanje, putem online aplikacija. A neodostaje i svjesnosti o jačini ovog problema, smatra stručnjak za sajber bezbjednost i sudski vještak Vahidin Đaltur. Kaže, djeca često izbjegavaju da prijave roditeljima i nastavnicima ovakve slučajeve.

– Neko moje istraživanje kroz ta predavanja i razgovor s djecom pokazuje da je njima najveći strah da će im roditelji oduzeti mobilni telefon. Tako da oni zbog toga šute i pokušavaju da to prođe, istakao je Vahidin Đaltur, stalni sudski vještak informacijsko-komunikacijske oblasti.

Odgovornost je na roditeljima, smatra psihoterapeut Nermina Vehabović-Rudež. Kako ističe, svoju djecu moraju staviti pod kontrolu kada je riječ o internetu.

“Djeca nema potrebe da imaju svoje Facebook profile kad su mali, nema potrebe da imaju svoje Instagram profile kad su mali ili ako vec imaju, onda to mora biti pod paznjom roditelja”, objasnila je Vehabović-Rudež.

“Ako vam kažem podatak da svako drugo dijete piše u koju školu ide, a svako četvrto govori adresu stanovanja, veoma je jednostavno danas doći do djeteta i ucjenjivati ga na razne načine. Zato stalno govorimo roditeljima da otvore oči”, naglasila je Aida Bekić iz organizacije “Save the Children”.

Svi sagovornici su saglasni – ključ je u prevenciji i razgovoru. Na tome se, kažu, radi itekako malo. U Federalnoj upravi policije poručuju da edukacije rade samo po zahtjevu škola. Smatraju da zakonske okvire treba regulisati i pooštriti, te po mogućnosti prepisati iz okruženja.

Navode primjer Tijaninog zakona u Srbiji. Povećati kazne za pedofiliju te regulisati program rada sa takvim osobama nakon njihovog izlaska iz zatvora, je prioritet, s obzirom na česte pojave povratnika u izvršenje krivičnog djela i njihove pogrešne percepcije.

– Kad on izadje iz zatvora, on ce vrlo brzo krenuti tim stopama, jer ni on sam ne zna sta radi, njemu je to sasvim normalno. Baš nedavno kad smo jednog ispitivali, on nas uvjerava da to nisu djeca, nego da su to djevojke. On je sasvim uvjeren, kaže Saša Petrović.

Korak naprijed u Republici Srpskoj napravljen je krajem 2018. godine, kada je uspostavljen registar pedofila. Zeleno svjetlo za uspostavljanje registra u Federaciji BiH, dali su i poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. No, to je prvi korak. Zakon koji reguliše ovu oblast je sada usvojen samo u formi nacrta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.