Svečano otvoren 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market

holiday-market-pr

U Sarajevu je večeras zvanično otvoren po peti put Coca-Cola Sarajevo Holiday Market u prisustvu velikog broja građana koji su prvog dana posjetili postavku.

Market je svečano otvoren nakon što su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić upalili lampice na bogato ukrašenoj jelci visokoj preko 20 metara.

Tom prilikom, Komšić je prisutnima kazao da je ovo vrlo važan događaj za Sarajevo i njegove građane.

“Pozivam Sarajlije da ovih dana posjete Holiday Market. Ovo je važan događaj za nas pred Božiće i pred Novu godinu. Ukoliko želimo da Sarajevo bude evropski grad, kao što to stalno govorimo, onda se moramo i evropski ponašati. Svi gradovi u Evropi imaju ove markete”, rekao je Komšić.

Bandić je istakao kako je sretan što se nalazi u Sarajevu kako bi se ponovo družio sa Sarajlijama.

“Drago mi je da smo svi zajedno ovdje. Jedna zajednička kvaliteta Sarajeva i Zagreba je da su od ta dva grada samo ljepše Sarajke i Zagrepčanke, nek se Mostarci ne ljute. Sretan sam da sam u Sarajevu, ovdje, sa dobrim ljudima. Druga značajka Sarajeva i Zagreba je da su to multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni gradovi. I treća zajednička karakteristika je da su to dva grada dobrih ljudi, punih dobrote, topine i ljubavi”, rekao je Bandić.

Nakon toga, predstavnici Turističke zajednice grada Zagreba su poklonili dva srca grada Zagreba građanima Sarajeva.

Komšić je na poklone Zagrepčana uzvratio tako što je Bandiću poklonio Srce Sarajeva.

Jedan od posjetilaca, Almir iz Sarajeva, kazao je za AA da je Coca-Cola Sarajevo Holiday Market lijepa prilika za građane Sarajeva da se odmore i bar malo zaborave na svakodnevne probleme.

“Mislim da je ovo lijepo za omladinu, pogotovo za djecu. Mislim da je ovo nešto novo jer, znate kakva je situacija. Ja stalno dolazim sa porodicom na ovaj market. Ovo je lijepa prilika za sve, pogotovo kad je zima, nudi se svašta ponešto”, rekao je ovaj Sarajlija.

Prije paljenja lampica na centralnoj jelci prisutne je zabavio zagrebački band Kraljevi ulica. Nakon paljenja lampica, u Pan Winter Pubu u 21 sat nastupa Amina Hamzić i grupa Open Mind.

Organizatori pozivaju sve građanke i građane Sarajeva da svojim prisustvom upotpune otvaranje petog izdanja sarajevskog prazničnog marketa i budu dio sarajevske zimske bajke.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost UG ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID-a. Ovogodišnji Coca-Cola Sarajevo Holiday Market dio je projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira Evropska unija, a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Peti Coca-Cola Sarajevo Holiday Market bit će održan od 9. decembra 2015. do 14. januara 2016. na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović i na Trgu djece Sarajeva u Sarajevu.

Jedinstvena vesela zimska bajka i ove godine će upotpuniti zimsku ponudu glavnog grada BiH kroz mnoštvo zabavnih sadržaja. Najzabavnije će biti u PAN Winter Pubu, gdje će posjetitelji svakog dana moći uživati u koncertima, promocijama, degustacijama, a Market će i ove godine donijeti pregršt zabava za najmlađe u sklopu dječije igraonice – Argeta Junior Play House.