Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvoren centralni dio manifestacije “Kočićev zbor”

Banjaluka: Svečano otvoren centralni dio manifestacije “Kočić

Centralni dio 50. jubilarne kulturno-umjetničke manifestacije “Kočićev zbor” večeras je svečano otvoren u Banjaluci, u parku Petar Kočić, kod spomenika čuvenog pisca, javlja Anadolu Agency (AA).

Kočićev zbor otvorio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

“Petar Kočić je kao narodni tribun govorio u ime srpskog naroda koji je sanjao slobodu i ostvarivanje prava na svoj nacionalni, kulturni i jezički identitet. Kočićevi književni likovi govorili su duhovitim, dvosmislenim i ironičnim jezikom njegovih Zmijanjaca, u ime naroda i težnje za oslobađanjem od tuđinskog jarma”, naveo je u svom govoru Čubrilović.

Kazao je i da je ova manifestacija jedan od najznačajnijih kulturnih, umjetničkih i kulturnih događaja koji ima međunarodni karakter.

Povodom otvaranja Kočićevog zbora u parku u centru Banjaluke organizovan je nastup etno grupe “Trag”, Kulturno umjetničkog društva “Veselin Masleša” i hora “Jedinstvo”, Književnici su recitovali, a izložene su i slike nastale na 15. likovnom saborovanju “Zmijanje 2015” održanom proteklih sedam dana na Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada. Izložene su i skulpture francuskog slikara Žoela Basta, izrađenih po uzoru na likove iz Kočićevih književnih djela, a u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske otvorena je i izložba o Kočiću.

Ovogodišnji “Kočićev zbor” će trajati do 30. avgusta i okupiće više od 50 književnika iz regiona i Evrope među kojima će biti i francuski pisci Patrik Beson i Žan Mari Gustav Le Klezio, dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 2008. godine.

Za kraj 50. Kočićevog zbora 30. avgusta će u Stričićima kod kuće čuvenog pisca biće održan prigodan program kao i borba bikova koja je tradicionalno sastavni dio zbora.