Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Dan Općine Novi Grad Sarajevo

Svečano otvoren obnovljeni vrtić „Žubor“ na Saraj – Polju (FOTO)

DSC01557

Vrtić su svečanim presijecanjem vrpce otvorili ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a svečanost su uljepšali mališani vrtića „Dječiji grad“ svojim nastupima

Na Dan Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembar, svečano je otvoren obnovljeni vrtić „Žubor“ u naselju Saraj – Polje. Prostor u kojem se prije agresija na RBiH nalazio vrtić, a kojeg je kasnije koristila Služba za zapošljavanje KS, obnovila je Općina Novi Grad i prilagodila ga prvobitnoj namjeni predškolskog odgoja i obrazovanja. Javni poziv za prijem djece u vrtić otvoren je do sutra, a planirane su dvije odgojne grupe od jedne do tri i od tri godine do polaska u školu.

Vrtić su svečanim presijecanjem vrpce otvorili ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a svečanost su uljepšali mališani vrtića „Dječiji grad“ svojim nastupima.

„Na radost mališana i ostalih stanovnika Saraj – Polja danas je stavljen u funkciju vrtić Žubor, zapravo vraćamo ga njegovoj prvobitnoj namjeni. Već od nove godine u vrtiću ćemo imati oko 50 mališana, a imali smo priliku obići prostorije i vidjeti u kako ugodnim uslovima će se raditi. Ove godine otvorili smo i vrtić Aneks, a u toku je i rekonstrukcija velikog vrtića Vjeverica koji bi trebao imati šest odgojnih grupa. U sklopu dvorane škole „Umihana Čuvidina“ također će biti izgrađen vrtić, kapaciteta do 120 djece. To je dio naših napora da se u potpunosti riješe liste čekanja zajedno sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“. Zadovoljstvo je da smo za Dan naše Općine uspjeli da dovršimo ovaj projekat i vrtić Žubor stavimo u funkciju. Nadam se da ćemo u sljedećoj godini završetkom projekata u Boljakovom Potoku i Alipašinom Polju riješiti u potpunosti liste čekanja na prostoru općine Novi Grad Sarajevo“, kazao je načelnik Efendić.

Ministrica Bugunić istakla je da 1. septembra ni jedno dijete nije bilo na listi čekanja, međutim, da se već sada formiraju liste čekanja za iduću školsku godini. „Nastojaćemo da ni jedno dijete u Kantonu Sarajevo ne bude na listi čekanja. Jedna od mjera je bila da otvorimo privatne vrtiće, jer JU “Djeca Sarajeva” nije imala kapacitete, međutim, izgradnjom vrtića Aneks, obnovom vrtića Žubor i vraćanjem ostalih vrtića u prvobitnu funkciju, mislim da ćemo u potpunosti ukinuti liste čekanja. Predškolski odgoj i obrazovanje je od neprocjenjive važnosti. U namjeri nam je i ulaganje u vrtić Vjeverica u Novom Gradu za koji smo ove godine izdvojili 300.000 KM, zatim vrtić Lužani na Ilidži i Razigrani dani u općini Centar“, izjavila je ministrica Bogunić.

Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Amela Buljubašić ističe da je Žubor drugi vrtić koji je Općina Novi Grad u ovoj godini poklonila na korištenje Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva”. „Odgojno – obrazovni proces je već obezbijeđen, tako da će već od trećeg januara 2020. godine prvi mališani krenuti u vrtić. Nadam se da će u budućnosti i vrtić Vjeverica također otvoriti svoja vrata mališanima“, rekla je direktorica Buljubašić.

Za adaptaciju vrtića Žubor, Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila je 130.000 KM, dok je nabavku opreme provela JU “Djeca Sarajeva”.