Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvorena Centralna džamija na Ilidži

dzamija_ilidza444

U prisustvu više hiljada vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore danas je svečano otvorena Centralna džamija na Ilidži, čija je izgradnja započela 2007. godine. Ideja o podizanju te bogomolje javila se još 1996. godine, prenosi INS.

Čast da otvori džamiju na obalama Željeznice, na ulazu u Sarajevo, dobio je Enver ef. Prolaz, dugogodišnji ilidžanski imam koji je otišao u zasluženu penziju. Tu mu je čast prepustio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Husein ef. Smajić, koji je na svečanosti bio i izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, istakao je da je danas otvorena “ilidžanska ljepotica”.

– Ilidža od danas ljepše izgleda i šalje poruku svima koji dolaze i prolaze kroz Ilidžu. Ovo je poruka svih stanovnika Ilidže i svih dobrih Bošnjaka koji su od 1996. godine ponovo obnovili 640 džamija porušenih tokom agresije – kazao je on.

Dodao je kako je “došlo vrijeme da se zna da ovdje žive muslimani, dobri i otvoreni ljudi”, te da “džamije ne ugrožavaju nikoga”.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković dodao je da su džamije najvrijednije u što čovjek može uložiti imetak, pored svoje djece i porodice. Izrazio je nadu da će ova džamija ispuniti misiju okupljanja ljudi.

Poželio je da se u džamijama okuplja i mnogo djece, te upozorio na činjenicu “bijele kuge” i sve manje dječije radosti u domovima.

Nadalje, apelirao je na vlasti da više brinu o majkama. Dodao je i kako moramo imati vjeru u prosperitet ovih prostora, ali i zajedno raditi u cilju zajedničke dobrobiti.

Glavni sarajevski imam Ferid ef. Dautović istakao je da je danas otvorena dugo iščekivana džamiju, naglasivši važnost međusobnog pomaganja i saradnje.

Imam Centralne džamije na Ilidži Resul ef. Alić kaže da se otvorenjem džamije ispunila dugogodišnja želja žitelja tog mjesta, te naglasio da su ukras džamije njezini klanjači. Posebnu zahvalu je uputio imamu Enveru ef. Prolazu, koji je mnogo radio na realizaciji tog generacijskog projekta.

Načelnik Ilidže Senaid Memić smatra da “svaka džamija mora biti ljepša od naših kuća”. Ukazao je na faktor jedinstva, te vjeru kako bi se postigli ciljevi koje islam propisuje.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podsjetio je da je prije samo 20-ak godina bošnjačkom narodu prijetio nestanak i da je četvrta vojna sila Evrope bila spremna da taj narod “zbriše za nekoliko sedmica s ovih prostora”.

– Vođeni vizijom rahmetli Alije Izetbegovića opstali smo i danas se BiH oporavlja, zapošljavaju se njezini ljudi, ali i grade džamije čija vrijednost je jednaka vrijedosti fabrika – istaknuo je Konaković.

Centralna džamija na Ilidži izgrađena je na površini od 1.000 metara kvadratnih i dostupna za 1.500 vjernika. U nju je uložena 2,6 miliona KM.

Općina Ilidža uložila je u džamiju 1,5 miliona KM, javlja INS.