Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanom akademijom Univerzitet Džemal Bijedić obilježio 40. godišnjicu

BiH

mostar (1)

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu danas je obilježena 40. godišnjica osnivanja Univerziteta Džemal Bijedić kojom je Mostar postao univerzitetski grad.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i univerzitetske himne, prikazan je kratki film o radu i djelovanju ove visokoškolske ustanove kroz četiri desetljeća. Potom su dodjeljene rektorove nagrade za najbolje studente, kao i zahvalnice, plakete i povelje istaknutim pojedincima koji su doprinijeli integraciji i razvoju Univerziteta.

Rektor Sead Pašić je podsjetio da je na današnji dan prije 40 godina u istoj sali Narodnog pozorišta Mostar svečano proglašen Univerzitet Džemal Bijedić, čime je Mostar i zvanično postao četvrti bosanskohercegovački i 18. jugoslovenski univerzitetski grad.

Od tada do danas, kako je naglasio, Univerzitet je prošao burno razdoblje, ali zahvaljujući entuzijazmu nastavnika i podrške vlasti, u gotovo nemogućim uvjetima je opstao. Podsjetio je kako je Univerzitet svoje prostore dobio u bivšoj kasarni Sjeverni logor koja nije bila uvjetna za rad, te da je obnova jako sporo tekla, ali se zahvaljući entuzijastima i prijateljima visokog obrazovanja Univerzitet integrirao u respektabilnu visokoobrazovnu instituciju.

Zahvalio se svim koji su pomogli u izgradnji i rekonstrikciji, gdje je posebnu zahvalu izrekao donatorima među kojima je Republika Turska.

“Danas Univerzitet Džemal Bijedić ima jasno definiran prostor kampusa koji ima regulacioni plan i vrlo jasne vizije razvoja za budućnost”, naglasio je rektor Pašić.

Na Univerzitetu je od rata do danas visokoškolske diplome steklo više od 14.500 studenata i skoro 200 doktora nauka.

Univerzitet, kako je naglasio, svake godine donosi nove studijske programe, te širi međunarodnu suradnju, a u cilju unaprijeđenja studentskog standarda predstoji i izgradnja studentskog doma, koji u vrijednosti od četiri milijuna maraka u cjelosti financira grad Antalija. Izgradnja počinje ovih dana, a prve studente kako ističe trebali bi primiti u akademskoj 2018/2019 godini.

“Sve ovo govori da će Univerzitet Džemal Bijedić napredovati i da ova institucija ima svoju budućnost”, zaključio je rektor Pašić.

U razvoj Univerziteta ne sumnja ni rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, navodeći kako je ovo veliki dan za čitavu akademsku zajednicu.

“Ovo je mostarski univerzitet, univerzitet u mome gradu i to što ima Univerzitet i što ima Sveučilište u Mostaru je samo nešto što može donijeti dobro i našem gradu, a i našoj mladosti. Mi smo i sinoć imali rektorsku konferenciju i ono što je suština je da se bavimo kvalitetom nastave i otvaranjem novih programa, da idemo naprijed i da se vodimo pravim kriterijima, a to je akreditacija i podizanje kvalitete”, kazala je rektorica Ostojić za Anadolu Agency (AA).

Među nagrađenima je bila i ministrica obrazovanja i nauke u Vladi FBiH Elvira Dilberović, koja je također bila dio Univerziteta.

Vidno dirnuta priznanjem ministrica Dilberović se zahvalila na priznanju, te naglasila da 40 godina rada nije malo, posebice kad se zna koliko je umnih ljudi poteklo sa ovog Univeziteta i pokazalo se, ne samo u svojoj domovini nego i van nje, iako je prošao brojne teškoće u svome djelovanju.

“Osjećam da Univerzitetu treba puno više pomoći. Mi koji trenutno vršimo dužnosti bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti trudimo se zaista da svojim doprinosom poboljšamo uvjete i nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada. Federalno ministarstvo obrazovanje i nauke kroz grantove i različite projekte mobilnosti studenata i nastavnika, održavanjem konferencija zaista nastoji od 2015., od kad sam ja na čelu ovoga ministarstva pomoći. Međutim, sve je to nedovoljno. Naravno, ne treba zanemariti ni ostale javne institucije u FBiH, međutim ipak Univerzitet Džemal Bijedić na neki način ima poseban status, ali ja bih rekla da je on na neki način ne samo naučno-istraživački i odgojni simbol Hercegovine, nego i sve ono ono što čini konstitutivnost u Mostaru”, kazala je ministrica Dilberović za Anadolu Agency (AA).

Svečanosti je prisustvovao veliki broj ličnosti iz akademskog, političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života BiH i prijateljskih zemalja. Među brojnim gostima nazočile su i generalna konzulica Republike Hrvatske Jadranka Modrić i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli.