Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost u Sarajevu: Promovisano blizu 5.500 diplomanata i magistranata

diplomci-sarajevo10

Svečana promocija i dodjela diploma za 5.491 diplomanta i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održana je danas u olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Diplome su uručene svim svršenim studentima prvog i drugog ciklusa studija, a na svečanosti je 166 najuspješnijih studenata dobilo posebna priznanja Univerziteta – Zlatna značka, Srebrna značka i Povelja Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je u obraćanju da je njih 5.491 završilo studij na najstarijem univerzitetu u BiH.

diplomci-sarajevo4

“Na univerzitetu koji je, uprkos teškim događajima u bliskoj prošlosti ostao najveći i najznačajniji univerzitet u BiH i koji sa 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica predstavlja jednu od najvažnijih institucija u BiH ali i regiji u cjelini”, pojasnio je Škrijelj.

Podsjetio je da je do danas, sa današnjom dodjelom, promovisano više od 160.000 diplomanata, preko 16.000 magistranata i 3.000 doktora nauka.

“Na svom putu ka EU BiH treba ispuniti značajan broj uslova koje predstavlja EU, a među najvažnijim je razvoj ustanova visokog obrazovanja sa ciljem približavanja evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja”, poručio je Škrijelj.

U 21. vijeku, nastavio je, nova očekivanja i novi zahtjevi prema evropskim univerzitetima rapidno rastu i od njih se očekuje da postanu jaki, autonomni, inkluzivni i da pružaju obrazovanje koje se temelji na istraživanju te na ovaj način omoguće učenje koje će predstavljati odgovor predstojećim izazovima.
Obraćajući se diplomantima i magistrantima Škrijelj je kazao da su “oni danas u središtu svečanosti”.

“Danas slavimo vaš uspjeh i rezultate vaših nastojanja i postignuća. Zadovoljstvo je vidjeti ponos na vašim licima i licima vaših profesora. Danas smo na vas ponosni svi, vaše porodice koje su u vas uložile mnogo i prijatelji koji su vas podržavali na vašem putu, vaši profesori koji su sa vama dijelili znanje, iskustvo i radost zajedničkog rada. Ponosan je cijeli Univerzitet ali i BiH kojoj više nego ikada trebaju mladi, sposobni i obrazovani nosioci promjena”, naglasio je Škrijelj.

Kazao im je da sa onim što su naučili izađu sa ovog mjesta sa strašću, sa odlučnošću da koriste njihovo znanje i sposobnosti i naprave razliku u društvu.

“Raditi ono što volite, slijediti svoj put, često je uznemirujuća opcija na početku, ali nađite snagu da idete svojim putem jer odluka da budete uspješni donosite vi sami. Uvjeren sam da možete i da ćete napraviti pravi izbor i oblikovati vlastitu svjetliju budućnost”, pojasnio je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, obrazovanje se ne završava dobivanjem diplome te je izrazio očekivanje da će “oni kao pojedinci voditi odgovorne živote i da će biti uzor narednim generacijama”.

 

diplomci-sarajevo9

Dobitnik Zlatne značke Mirza Ibrahimović kazao je danas da ih je “kratak ali izazovan put koji su prešli ne štedeći sebe, uz mnogo truda i odricanja doveo do ovog akademskog priznanja”.

“Moja poruka za sve vas ali i glas podrške samom sebi je da budemo promjena, da nastavimo svoju aktivnost, edukaciju, da budemo neophodni, da ne čekamo sistem već da pokažemo da smo mi već dio njega. Ipak ova priznanja su obavezujuća i ne pripadaju samo nama, ona pripadaju i našem društvu i stalni su podsjetnik na naše dužnosti i obaveze. Danas je taj dan, 5.491 nova mogućnost, novi alat, generator, ideja za bolje sutra”, poručio je Ibrahimović.

Još jedan dobitnik Zlatne značke Selver Pepić kazao je da u vrijeme kada su mogli bezbrižno besposličariti oni su svoje vrijeme ulagali u sebe prateći bezbroj predavanja i vježbi, čitajući knjige.

“Već danas ili u bliskoj budućnosti, vi kolege studenti koji ste ovdje, postat ćete naučnici, profesori, inženjeri, doktori, nastavnici, ekonomisti i još mnogo toga drugog. Ako želite poboljšati društvo u kojem živite, počnite od sebe, učite, radite, istražujte i ne odustajte od sebe. Na svom putu naći ćete se pred velikim odlukama i izborima i koji god da je vaš izbor, zanimanje ili pozicija trudite se da budete što bolji u tome što radite i naravno da u tome uživate”, poručio je Pepić.

Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić podsjetio je da BBI Banka kroz brojne projekte i aktivnosti kontinuirano radi na tome da omogući mladim ljudima da ostanu u BiH.

Izrazio je vjeru u meritokratiju, dakle, da daje prednost najboljima, onima koji imaju znanje, koji ostvaruju najbolje rezultate. Cilj je, kako je kazao Bukvić, da mladi imaju biznis, da zapošljavaju druge i da su oni tu za projekte koje oni imaju.