Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više samoubistava u RS-u

samoubistvo-policija-hitna
FOTO Ilustracija

Broj samoubistava u Republici Srpskoj (RS) bio je u porastu u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, u posmatranom periodu ruku na sebe su digla 122 stanovnika RS-a, što je 5,2 posto više nego u uporednom periodu.

U pogledu starosne strukture izvršilaca samoubistva 79,5 posto su stariji od 50 godina.

Od ukupnog broja (122) izvršilaca samoubistva, 77 posto (94) su muškog i 23 posto (28) ženskog spola.

Radi utvrđivanja elemenata koji bi ukazivali na eventualno postojanje krivičnog djela, obrađeno je i 90 slučajeva zadesne smrti, navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a o radu u prvih šest mjeseci 2016.

Na teritoriji tog bh.entiteta, u toku prvih šest mjeseci 2016. godine, prijavljen je nestanak 40 osoba, od kojih su pronađene 33 osobe (18 živih i 15 beživotnih tijela).

Za preostale osobe se i dalje preduzimaju aktivnosti na njihovom pronalasku.

U RS-u je u periodu januar – jun 2016. godine evidentirano 11 krivičnih djela ubistava, a života je lišeno 12 osoba, od kojih je šest ženskog i pet osoba muškog spola, dok u slučaju ubistva djeteta pri porođaju nije utvrđen spol.

Prema starosnoj strukturi žrtava, života su lišena tri novorođenčeta, jedna osoba starosti od 20 do 30 godina, dvije u dobi od 30 do 40 godina, dvije osobe su bile starosti od 40 do 50 godina, isto toliko bilo je u dobi od od 50 do 60 godina i dvije starosti više od 60 godina.

Kao sredstvo izvršenih ubistava, u pet slučajeva upotrijebljeno je vatreno oružje, u četiri fizička snaga, u dva slučaja hladno oružje i u jednom tupi predmet.

Sva evidentirana krivična djela ubistva u ovom periodu su i riješena, navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a o radu u prvih šest mjeseci 2016.godini.