Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jessika Roswall

Švedska ministrica otklonila dilemu: BiH u EU može sa OHR-om i stranim sudijama

Jessika Roswal
Foto: Hazim Aljović/FENA
Jessika Roswal

Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona, čime je pokazana odlučnost BiH za integracije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministricom evropskih poslova Švedske Jessikom Roswall, da je BiH od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja i da smo šampioni tih procesa.

Istakao je da ne tražimo kratice za članstvo u EU već liderstvo i hrabriji pristup proširenju, koje su i pokazali otvaranjem pregovora.

Konaković je rekao da evropske integracije mogu riješiti većinu problema koje imamo poput velikog opterećenja penzionih fondova zbog odlaska mladih, ali i pomoći kreirati ambijent koji će zadržati bh. građane u zemlji a možda neke i potaći da se vrate.

Nastavak reformi

Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi uključujući usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti ličnih podataka, te finalizirati priču o FRONTEX-u i nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU.

Dodao je da je Švedska, kao i neke druge zemlje, ponudila konkretnu pomoć u ispunjavanju preostalih obaveza za članstvo u EU.

Konaković je zahvalio što je Švedska za vrijeme svog predsjedavanja EU veliki fokus stavila na proširenje i podsjetio da naše dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu saradnju.

Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona, čime je pokazana odlučnost BiH za integracije.

-Cilj moje posjete je da poručim da treba nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum – rekla je ministrica.

konakovic Roswal
Foto: Hazim Aljović/FENA

Naglasila je da brzina našeg napretka zavisi od nas samih, a on se najviše odnosi na poboljšanje stanja u oblasti demokratije i vladavine prava.

Upitana da prokomentariše da li BiH može postati članica EU uz prisustvo OHR-a, trupa EUFOR-a i stranih sudija.

-Da, naravno. Kada smo dodijeli kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama morat ćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU.