Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska pozvala BiH na nastavak reformi na putu ka članstvu u EU

Wallstrom – Crnadak

Švedska je jedna od zemalja koja zagovara članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i proširenje EU-a i smatra da je vizija BiH kao članice EU-a sasvim realna, rekla je ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Wallstrom je naglasila kakoje i ranije boravila u BiH i kako prati razvoj zemlje i njen napredak na putu evropskih integracija, te dodala kako je ono što vidi ohrabrujuće.

“Nije lako, vrlo je zahtjevan postupak prijema jedne zemlje u Evropsku uniju, ali pozdravljam napredak ostvaren u tom smislu i pozivam vas na provođenje daljnjih reformi na putu ka EU. Smatramo da su ekonomija, tržište rada i osnovna prava veoma važne oblasti i to treba pokazati građanima BiH kao prednost članstva u EU i moramo nastaviti raditi na tome”, izjavila je Wallstrom.

Ona je izrazila zabrinutost zbog, kako je kazala, česte pojave razdorne i nacionalističke retorike, ne samo u BiH nego i u susjednim zemljama.

“Smatramo da treba preduzeti sve korake i sve što je to u našoj moći da se to izbjegne”, rekla je Wallstrom.

Podsjetivši kako je ovo područje, imalo veoma tešku prošlost i historiju, naglasila je kako, uprkos tome, treba gledati u budućnost i osigurati projekte, posebno mladim ljudima, koji će im pokazati da imaju budućnost na ovom području.

“Regionalna saradnja je ključna za prosperitet cijele regije. Stoga je važno raditi zajedno u okviru regije na prosperitetnoj budućnosti za sve”, kazala je šefica švedske diplomatije.

Igor Crnadak je podsjetio kako je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora i jedna od zemalja koja najsnažnije podržava mnoge projekte u BiH. Izrazio je nadu da će ti projekti biti nastavljeni i ubuduće na zadovoljstvo svih, a naročito njihovih korisnika.

Podsjetivši na nedavnu godišnjicu terorističkog napada u Zvorniku koja je pala skoro istovremeno kad se desio teroristički napad u aprilu u Štokholmu, Crnadak je kazao kako i Švedska i BiH borbu protiv terorizma imaju visoko na listi svojih prioriteta.

“Zajednička konstatacija je da sve što se dešava danas govori nam da moramo još posvećenije i snažnije da radimo zajedno u borbi protiv terorizma”, rekao je Crnadak.

Tokom sastanka razgovarano je i o ekonomskim prilikama. Ministar Crnadak je podsjetio kako BiH sa Švedskom ima skromnu trgovinsku razmjenu od oko 50 miliona eura, te da je Wallstrom kazao kako je želja bh. vlasti za proširenjem te saradnje.

“Kolegica veoma dobro zna da imamo ogroman problem sa nezaposlenošću, posebno mladih. Razgovarali smo i o tome da budući projekti budu usmjereni ka mladima i da pokrenemo što više mladih da stanu iza svojih projekata i grade svoju budućnost u BiH”, dodao je Crnadak.

Tokom sastanka bilo je riječi i o drugim, multilateralnim pitanjima, situaciji u EU, izborima u pojedinim evropskim zemljama i, generalno, budućnosti EU.

Wallstrom će se susresti i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a ranije danas susrela se sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Najavljen je i susret sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Švedska ministrica vanjskih poslova posjetila je BiH u okviru kratke turneje po zemljama regije.