Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sven Alkalaj oslobođen svih optužbi

BiH

sven alkalaj

Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je izrečena oslobađajuća presuda u predmetu koji se na Sudu vodio protiv Svena Alkalaja, bvišeg ministra vanjskih poslova BiH.

Sud Bosne i Hercegovine 4. marta 2015. godine potvrdio je optužnicu koja optuženog Svena Alkalaja tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je Sven Alkalaj, kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjenici ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH, za rad u NATO koordinacionom timu Vijeća ministara BiH, čime je svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na ovu presudu Suda BiH.

“Ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije a naročito protiv visoko pozicioniranih političara (ministara). Ovo nas neće omesti u borbi protiv korupcije, neće biti nedodirljivih i svi građani su pred zakonom jednaki. Molimo građane BiH da nam se pridruže u borbi protiv korupcije, poručili su iz Tužiteljstva BiH.

Ovo je druga oslobađajuća presuda u dva dana po optužbama za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Jučer je Sud BiH oslobodio ministricu odbrane Marinu Pendeš koju je Tužilaštvo BiH teretilo za nesavjestan rad i krivotvorenje službene isprave.