BiH

potpisan ugovor

Svi banjalučki osnovci dobit će besplatne udžbenike

21/07/2021

Kako bi se utvrdio plan podjele po školama Stanivuković je danas održao i sastanak sa direktorima osnovnih škola

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potpisao je danas Ugovor o nabavci udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda, tako da će sve škole već od 3. do 12. augusta dobiti komplete udžbenika koje će podijeliti učenicima do početka školske godine, saopćeno je iz banjalučke gradske uprave.

Kako je naveo, Ugovor sa bankarskom garancijom početkom naredne sedmice bit će upućen u Istočno Sarajevo kako bi ga potpisali predstavnici JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“, koji je izabran kao najpovoljniji ponuđač na tenderu.

Kako bi se utvrdio plan podjele po školama Stanivuković je danas održao i sastanak sa direktorima osnovnih škola.

– Roditelji, ne kupujte udžbenike, Grad je to uradio za vas. Preko 11.500 učenika dobit će besplatne udžbenike – poručio je gradonačelnik.

Naglasio je da će na ovaj način biti obezbijeđene značajne uštede za kućne budžete građana, čak za više od 400 KM za porodice koje imaju troje osnovaca.

– Uštedama koje smo napravili u Gradskoj upravi, građani osjete uštede u svojim kućnim budžetima – kazao je gradonačelnik i pozvao je vlasti RS da isto urade i na entitetskom nivou.

Kako je istakao, ovaj program, vrijedan 1,5 miliona KM, realizovan je samo nakon sedam mjeseci.

– Danas možemo da kažemo roditeljima da ne kupuju udžbenike, penzionerima da već od sutra mogu da kupe povoljnije mjesečne karte za javni prevoz – rekao je on i najavio nove projekte u oblasti obrazovanja u skladu sa ingerencijama Grada, poput gradnje igrališta, sportskih terena, ali i reforme privatnih vrtića, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.