stigao Marko Makovec

Svi članovi Predsjedništva BiH na jednom mjestu, u pitanju je 6 milijardi eura

FOTO: Fena

Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala pozitivan podstrek svim nivoima vlasti na reformskom i evropskom putu zemlje

Članovi Predsjedništva BiH danas su primili zamjenika izvršnog direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Marka Makoveca, te zahvalili Evropskoj službi za vanjske poslove i direktoru Makovecu lično na kontinuiranoj pomoći i podršci evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH ponovili su opredijeljenost za evropski put, za koji postoji apsolutni konsenzus svih relevantnih političkih aktera.

Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala pozitivan podstrek svim nivoima vlasti na reformskom i evropskom putu zemlje. Uzimajući u obzir pozitivan trend u Evropskoj uniji kada je u pitanju politika proširenja, članovi Predsjedništva BiH su ocijenili da je potrebno iskoristiti momentum kako bi otpočeli pristupne pregovore sa EU.

Direktor Makovec je ponovio apsolutnu podršku evropskoj perspektivi zemlje, ističući da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Pozitivan zamah je generisan, kada je u pitanju proces proširenja i važan je za snažniju i jaču Evropsku uniju. U tom kontekstu, pozvao je na provođenje reformi kako bi Bosna i Hercegovina otpočela pristupne pregovore.

Govoreći o Planu rasta za zapadni Balkan, direktor Makovec je rekao da je Evropska unija osigurala 6 milijardi eura za ovu regiju, koji će biti realizovani u naredne tri godine. Cilj plana je približiti zemlje regije jedinstvenom evropskom tržištu, kroz reformski proces i regionalnu saradnju, a koja će osigurati jačanje ekonomija zemalja regije i privlačenje investicija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.