Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi naši trotoari: Spektakularna otvaranja i hvalisanje sitnicama

trotoar_predsjednistvo1

Zvaničnici u BiH, kao i rukovodioci javnih preduzeća, često na spektakularan način žele predstaviti projekte koji nemaju suštinskog značaja za većinu građana ili čak nisu ni završeni do kraja.

Jučerašnji slučaj svečanog otvaranja trotoara ispred Predsjedništva BiH podigao je dosta prašine i izazvao buru negodovanja građana. Ovaj primjer je samo pokazao koliko se zapravo u BiH rijetko ko bavi stvarnim problemima građana i kapitalnim projektima.

Tako je svojevremeno gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otišao na samit u Beograd gdje su gradonačelnici 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope predstavljali svoje ključne infrastrukturne projekte koji nisu samo značajni za njihove zemlje već i za šire regionalno okruženje.

Na ovom samitu Komšić je, između ostalog, predstavio informativne table s nazivima tramvajskih stajališta u Sarajevu.

Jedna od ključnih cesta za glavni grad BiH, Sarajevska zaobilaznica, projektovana je i građena godinama. Nekadašnji direktor Autocesta FBiH Ensad Karić prije dvije godine otvorio je ovu dionicu, a da nije bila u potpunosti ni završena. Kako su tada izvještavali mediji u BiH, nedostajale su pristupne ceste.

Sličan slučaj zabilježen je godinu ranije kada su svečano pušteni u promet prvi kilometri autoputa kroz Hercegovinu. Svečano je otvorena prva dionica južnog kraka autoceste na koridoru Vc Bijača – Kravica u dužini pet kilometara. Međutim, samo što se to desilo, saobraćaj u ovom dijelu BiH je blokiran. Petorica poduzetnika iz Ljubuškog kamionima su zapriječili puteve jer im nije plaćeno za neke od obavljenih građevinskih radova.

Neumjereno hvalisanje nije strano ni drugim organima u BiH, pa ni onim policijskim, koji su se prije dvije godine pohvalili zaplijenom deset kilograma heroina, a naposljetku je utvrđeno da je riječ o proteinima za bildere.

Kao svojim velikim uspjehom zvaničnici u BiH predstavljaju nabavku raznih uređaja i drugih sredstava, dok su u suštini sve to finansirali građani kao poreski obveznici.

Tako se predsjednik RS-a Milorad Dodik znao pohvaliti nabavkom helikoptera za medicinski transport, za čije je finansiranje, prema njegovim riječima, bila zaslužna Vlada RS-a.