Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uhapšeni ambasador

Svi Skakini grijesi: Šta je sa EYOF-om, Čolinim koncertom, revijom na ledu…?

abdulah skaka
Foto: Hazim Aljović/FENA
Privođenje Abdulaha Skake

Bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kuvajtu Abdulah Skaka nakon privođenja u Tužilaštvo Kantona Sarajevo biće zadržan 24 sata, do odluke o eventualnom zahtjevu za određivanju pritvora. Skaku tužilaštvo tereti za zloupotrebe službenog položaja, no postavlja se pitanje šta je s drugim brojnim prijavama nezakonitosti koje su obilježile njegov mandat a koje još uvijek nisu predmetom istrage tužilaštva.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uhapšen je zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Istraga je pokrenuta na osnovu anonimnih prijava i za manje od godinu dana je rezultirala hapšenjem, piše Žurnal.

Skaki će biti određeno zadržavanje 24 sata do odluke o eventualnom određivanju pritvora. Brojne su nepravilnosti obilježile Skakin mandat gradonačelnika i većina ih je prijavljena Tužilaštvu KS.

Bez reakcije Tužilaštva

Na pojedine prijave, reakcije Tužilaštva nije bilo. O većini Žurnal je ranije pisao a i potvrđeni su u izvještajima Finansijske policije i Izvještaju o izvršenom budžetskom pregledu – kontrola poslovanja u Gradu Sarajevu za period od 2017. do 2021. godine. U izvještaju je tada navedeno kako su vršene nezakonite isplate budžetskog novca za plate, službene telefone, službena putovanja te su problematizirani i neki drugi projekti kojima se gradonačelnik Skaka hvalio.

Podsjetimo na neke od njih. U 2020. godine Finansijska policija završila je kontrolu trošenja novca kojeg su Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka imali na raspolaganju tokom 2017., 2018. i prvih devet mjeseci 2019. godine. Poseban tretman u svim poslovima imale su firme bliske SDA. Brojne su nezakonitosti utvrdili inspektori federalne Finansijske policije tokom kontrole poslovanja Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake.

Žurnal je već pisao da je Skakina matična SDA uticala da se izvještaj „korigira“, makar toliko da nema elemenata za istragu tužilaštva, iako je u izvještaju jasno naglašena gradonačelnikova odgovornost.

Pisano je i o još nekoliko karakterističnih nezakonitosti koje su evidentirane u izvještaju Finansijske policije.

Ceremonija otvaranja EYOF-a

Posao organizacije svečanog otvaranja Europskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019, vrijedan gotovo 935 hiljada maraka, je rješenjem gradonačelnika Abdulaha Skake dobila firma Monogram d.o.o. Sarajevo u kozorciju sa BMS Vogošća.

Direktorica firme Monogram Alma Švrakić, ujedno i direktorica programa NTV Hayat te supruga vlasnika ove televizije, svojevremeno nije željela za Žurnal govoriti o načinu dobijanja ovog posla. Jedina referenca Monograma bio je angažman na promociji Stranke demokratske akcije. Inspektori nisu mogli utvrditi sve detalje poslovanja Grada Sarajeva i ove firme.

Koncert Zdravka Čolića

Inspektori Finansijske policije su iskazali sumnje i na način izbora ponuđača za koncert Zdravka Čolića za doček nove 2018. godine u Sarajevu. Iz Grada Sarajeva su uvjeravali da je „MBA Centar“ Sarajevo jedini u BiH koji ima ekskluzivno pravo da zastupa pjevačku zvijezdu u angažmanu vrijednom 250.000 maraka.

Međutim, inspektori smatraju da djelatnost i reference MBA Centra nisu u skladu sa renomeom Čolića. Prevedeno na obični jezik – MBA Centar je tek nešto veća – pekara.

Snježana i sedam patuljaka

Abdulah Skaka je kao gradonačelnik Grada Sarajeva krajem 2018. odobrio donaciju od 20.000 maraka firmi Republika d.o.o. za predstavu na ledu „Snježana i sedam patuljaka”, izvršivši preraspodjelu budžeta, odnosno prebacujući taj novac sa iznosa namijenjenog adaptaciji i opremanju poslovnih prostora Grada Sarajeva.

Ispostaviće se da tih 20.000 maraka ne može biti grant jer je organizator dostavio Gradu Sarajevu 1000 ulaznica čija je pojedinačna vrijednost 20 maraka, što je suprotno zakonu.

Osim nezakonitosti iz izvještaja Finansijske policije podsjetimo da je zbog malverzacija i sumnje u netransparentno trošenje novca, Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije je formiralo radnu grupu za analizu izvještaja utroška sredstava za EYOF 2019, koji im je dostavljen iz Gradske uprave grada Sarajeva.

„Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavila Gradska služba za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Sarajeva aktom broj 09-14-1105/18, zaključeno je da je financijski izvještaj o namjenskom utrošku sredstava u iznosu od 400.000 KM za organizaciju EYOF-a 2019. nepotpun“, navodi se u izvještaju radne grupe, koji je dostavljen Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

Analizom izvještaja radna grupa Ministarstva utvrdila je, kako je pola prve tranše (200.000 KM) određene za EYOF potrošeno nenamjenski. Sporan je bio i ugovor vrijedan gotovo 935.000 KM za organizaciju svečanog otvaranja EYOF-a 2019, a koji je dodijeljen konzorciju firmi „Monogram“ i „BMS Vogošća“.

Direktorica firme „Monogram“ bila je Alma Švrakić, ujedno i direktorica programa NTV „Hayat“ te supruga vlasnika ove televizije.

Zadužio grad za 10 miliona KM

Abdulah Skaka je pred sami kraj svog gradonačelničkog mandata zadužio Grad Sarajevo za 10 miliona maraka. Gradsko vijeće je, podsjetimo, na njegov prijedlog odluku o odobravanju kreditnog zaduženja kod Razvojne banke donijelo još u julu 2020. godine. Kao svrhu kreditnog zaduženja naveli su tada realizaciju kapitalnih projekata od značaja za Grad Sarajevo, a jedan od tih projekata koji se spominje jeste i „objekat ugostiteljsko-turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina Kapa“.

Sporne su bile i javne nabavke u vrijeme Abdulaha Skake. Izvijestili smo kako je samo u 2020. godini Grad Sarajevo zaključio čak 277 netransparentnih direktnih sporazuma u ukupnoj vrijednosti od preko 950.000 KM!

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo ima nekoliko formiranih predmeta protiv bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

Bez obzira na brojne „formirane predmete“ protiv njega u Tužilaštvu KS, Abdulah Skaka od 2021. godine bezbrižno je uživao u ambasadorskoj fotelji.