Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mnogo je pitanja

Svi su bili pozvani u Ankaru kod Erdogana, a otišli su samo Dodik i Cvijanović. Zašto?

cvijanović dodik erdogan
Foto: X

Jedno prisustvo (Dodik) i jedno odsustvo (Izetbegović) na kongresu AKP upečatljivo. Dok je lider SNSD-a na sva zvona obznanio dolazak u Ankaru na skup stranke turskog predsjednika, Bakir Izetbegović je imao unaprijed preuzete obaveze

Svi su bili pozvani, a samo je Milorad Dodik od lidera otišao u Ankaru. S njim je bila i Željka Cvijanović. Pa i slabiji poznavalac prilika bi se začudio da su njih dvoje najpoznatiji posjetioci iz Bosne i Hercegovine na kongresu Erdoganove partije. Ili više ne treba ništa da čudi, pita se N1.

Pozivu za Kongres vladajuće AK partije, predsjednik SNSD-a, zajedno s članicom Predsjedništva BIH rado se odazvao. Objasnio da se Turska ne miješa u odnose u BiH, ali da zna na čijoj strani bi bio Redžep Tajip Erdogan da dođe do eskalacije.

“Znate da smo mi ranije dok je bio ministar Davutoglu, koji se ovdje miješao u unutrašnje stvari, imali jasan stav o Turskoj, nismo joj pružali povode za saradnju… Kada je Erdogan došao i rekao da BiH može opstati uz saradnju tri naroda, on je pokupio određene simpatije, ja sam to i juče čuo isto. Stranci ne mogu ništa dobro donijeti”, kazao je Dodik.

Zašto nema Izetbegovića?

Jedno prisustvo (Dodik) i jedno odsustvo (Izetbegović) na kongresu AKP upečatljivo. Dok je lider SNSD-a na sva zvona obznanio dolazak u Ankaru na skup stranke turskog predsjednika, Bakir Izetbegović je imao unaprijed preuzete obaveze. Ništa ne škripi u odnosu SDA sa sestrinskom partijom tvrde oni koji su u Ankaru i otišli.

“Odnos između SDA i AKP je sestrinski, duži niz godina. Ne vidim razlog da me svi novinari pitaju zašto nije Bakir Izetbegović, zašto ste Vi. Jedino sam ja, tj. SDA prisustvovala kongresu. Niko od stranka iz FBIH, ni lidera nije prisustvovao kongresu, iako su koliko imam informaciju, dobili poziv”, kazala je Jasmina Biščević Tokić iz SDA.

Svi članovi Predsjedništva BIH, bili su pozvani, ali je u Tursku otputovala jedino Željka Cvijanović. Iz kabineta Denisa Bećirovića kratko su za N1 rekli da je “poziv vrlo kasno stigao u kabinet”. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pojasnio je sve detaljnije:

“Bili smo pozvani svi, cijelo Predsjedništvo je bilo pozvano. Ja sam bio u Granadi, nisam mogao otići. Koliko znam pozvao je i Izetbegovića. Sa Izetbegovićem sam se čuo, bilo mi je čudno zašto on nije otišao. Rekao mi je da je imao nešto ranije planirano za taj dan, vidio sam juče u Mostaru memorijalni turnir Alija Izetbegović i kao da su pripreme za kongres SDA u toku.

Na pitanje da li je to opravdan razlog, odgovorio je: “Šta ja znam, njihova posla”.

Zbunjivanje bh. javnosti

Analitičari smatraju da je zvanični Beograd uticao na popravljanje odnosa Milorada Dodika i Redžepa Tajipa Erdogana. Odnos sa Bakirom Izetbegovićem je uvijek bio blizak, ali…

“Neobično je da Bakir Izetbegović nije otišao na taj kongres. Možda je shvatio da mu više koristi da ovdje lobira po opštinskim organima za novi mandat, nego da ide na kongres AKP. Vidimo da je Dodiku to koristilo, bio Dodik i Cvijanovićka, SNSD u najjačem sastavu su otišli na kongres. To su susreti koji zbunjuju bh. javnost, odjednom bi jedna strana da prisvoji Erdogana i Tursku, sad imamo Srbe koji moraju da izražavaju oduševljenje tom posjetom i ne smiju da kritikuju, a da je bio Izetbegović sigurno bi kritikovali”, kazala je Ivana Marić, politička analitičarka.

Turska je jedan od najvažnijih investitora i trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Njen predsjednik prošle godine posjetio je Sarajevo. Dok ga premijerno očekuju u Banjaluci, svi se sjećaju 2016. godine i otvaranja Ferhadije kojem je prisustvovao veliki broj diplomata, kao i tadašnji premijer Ahmet Davutoglu. Njegova izrečena poruka, oslikava i današnje tursko stanovište spram BiH: Banjaluka se nikada ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo do Mostara.

Kada dođe u BiH turski predsjednik trebao bi posjetiti i Banjaluku, a sve povodom otvaranja obnovljene Arnaudija džamije. Tačan datum dolaska još se ne zna.