Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliski istok

U toku najjači napad na Hamas ikada, Izrael: Imamo punu kontrolu nad granicom

Foto: X

Izrael je u potpunosti ponovno uspostavio kontrolu nad svojom granicom s Pojasom Gaze, priopćila je vojska

Sukobi u Izraelu i Palestini ušli su u četvrti dan. Stotine je mrtvih i hiljade povrijeđenih na obje strane. Vojska Izraela tvrdi da je situacija trenutno stabilna i da je vratila naselja pod kontrolu koje je napao Hamas.

Izraelski ministar odbrane najavio je potpunu ofanzivu na Gazu koja je počela velikim raketnim napadom iz zraka i sa kopna.

Mobilisano je 300.000 izraelskih rezervista, a spominje se i kopneni ulazk vojske Izraela u Gazu. Libanski Hezbollah se uključio u sukob, dok SAD šalju neophodno oružje Izraelu.

Izrael kontroliše granicu

Izrael je u potpunosti ponovno uspostavio kontrolu nad svojom granicom s Pojasom Gaze, priopćila je vojska.

Glasnogovornik je rekao da u posljednja 24 sata nisu zabilježene daljnje infiltracije i da nema dokaza o prekograničnim tunelima, saopštio je vojni radio.

Podsjetimo, na jučerašnjem brifingu rečeno je da još vode borbe na čak osam teritorija unutar izraelske granice. Ako je izvješće IDF-a tačno, čini se da su svi borci Hamasa vraćeni u Gazu. Glasnogovornik je dodao da Izraelske obrambene snage (IDF) miniraju dijelove granične ograde koje su u subotu probili borci Hamasa.

Napadi se nastavljaju

Izrael je objavio da će nastaviti napade na Pojas Gaze čak i po cijenu nanošenja štete taocima koje drži Hamasovo vojno krilo Brigada Al-Qassam, prenosi Anadolu.

Radio izraelske vojske objavio je odluku da se nastavljaju napadi na Gazu.

Kako se navodi, napadi na Pojas Gaze biće izvedeni čak i po cijenu nanošenja štete izraelskim taocima koje drži brigada Al-Qassam, osim ako nema tačnih informacija o tome gdje se oni nalaze.

Pokreti Hamas i Islamski džihad objavili su da su mnogi izraelski vojnici uzeti kao taoci od 7. oktobra odvedeni u Gazu.

Objavljeni snimci zračnih udara

Izraelsko ratno zrakoplovstvo kaže da je sino izvelo udare na više 200 ciljeva unutar Pojasa Gaze, posebno u područjima Khan Yunis i Rimal.

“U posljednjih nekoliko sati, borbeni zrakoplovi zračnih snaga napali su mnoge mete terorističkih organizacija diljem Pojasa Gaze”, stoji u saopćenju.

Objavili su i snimku na kojoj se vidi kako se zgrada urušava nakon jednog udara.

Među ostalim ciljevima, navode, uništili su je džamiju za koju tvrde da je bila “skladište oružja” terorističke organizacije Hamas. Pogođena je još jedna džamija, za koju su zračne snage rekle da je “operativno sjedište” militantne skupine. Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Raspoređivanje američke mornarice moglo bi spriječiti eskalaciju

Raspoređivanje američke mornarice u blizini Izraela dok se bori protiv Hamasa u Pojasu Gaze moglo bi spriječiti bilo kakvu regionalnu eskalaciju, rekao je u utorak glasnogovornik izraelske vojske, dodajući da će Izrael također primiti američke zalihe kako bi spriječio buduće nestašice, prenosi Reuters.

-Kada imate tu američku sjenu koja prolazi, šalje poruku, možda ljudima na drugim mjestima, da se ne miješaju u ovo – rekao je potpukovnik Richard Hecht novinarima.

-Doći će neka oprema – dodao je, upitan o mogućim zalihama odbrane SAD-a, o čemu nije precizirao.

-Potencijalno bismo mogli biti rastegnuti u nekom trenutku, ako se ovo proširi – kazao je.