grude

Svi učesnici protesta protiv epidemioloških mjera prekršajno kažnjeni

grude mjere2

Svi učesnici nenajavljenog protesta su prekršajno kažnjeni

Manja grupa građana iz općine Grude okupila se u Parku hrvatskih velikana u znak protesta protiv mjera koje je jučer donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedna od prisutnih nezadovoljnih građanki u izjavi za medije kazala je da niko nema pravo ljudima zabraniti njihovu slobodu.

“Neka nas kažnjavaju. Ovdje i onako nema zakona, ustvari, ne poštuje se”, kazala je.

Poziv na protest uslijedio je nakon što je na jučerašnjoj sjednici usvojena naredba o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati i odaslan je od strane nepoznatog pojedinca ili više njih na društvenim mrežama.

Dan kasnije komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić kazao je da protesti protiv restriktivnih mjera u Grudama i Širokom Brijegu nisu prijavljeni te da su u MUP-u informacije o eventaulnim protestima također dobili na društvenim mrežama. Najavio je i da bi policija u slučaju okupljanja, legitimisala sve učesnike te sankcionisala ih zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Na koncu je to i učinjeno, i to na samom kraju protesta, kada su policijski službenici svim prisutnima napisali prekršajne naloge.

U Zapadnohercegovačkom kantonu zabranjena su i okupljanja za više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru kao i prisustvo publike na sportskim takmičenjima. Nošenje maski u zatvorenim prostorima i ranije je bilo obavezno.

Cilj mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a efekti mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u predstojećem razdoblju.

Ove mjere na snazi ostaju do 31. marta.