Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svilanović: Okrenuti se regionalnoj ekonomskoj integraciji zapadnog Balkana

Goran Svilanovic

Pitanje perspektive reformskih procesa u jugoistočnoj Evropi u svjetlu aktuelne dileme o tome da li ih treba nastaviti isključivo u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji bilo je razmatrano na sesiji posvećenoj globalnom dijalogu fondacije BMW koja je održana danas u Minhenu.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović govorio je o pitanju paralize reformi u regiji ističući ključnu potrebu da Evropska unija pronađe način da zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, uz veće angažiranje na rješavanju neriješenih pitanja koja ometaju napredak.

– Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja Evropske unije može donijeti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mjere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smjeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana – kazao je Svilanović.

Kako je naglasio, postojeći zastoj u reformama se može okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na zapadnom Balkanu, koje podrazumijeva slobodno kretanje radne snage, jedinstvenom informacionom prostoru, kada je riječ o interoperabilnosti informacionih i komunikacionih tehnologija, te jedinstvenom investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberaliziranom regionalnom trgovinom.

Svilanović je objasnio da u tom pogledu, “politika jedna regija, jedna ekonomija” može biti dobrodošla novina za zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regije i njihovih kolega i institucija iz EU.

Govorio je i o iskustvima i stručnosti u vezi s pripremama reformskih politika i tranzicionom saradnjom na zapadnom Balkanu na panelu “Okončanje paralize reformi u evropskom susjedstvu – sa ili bez EU” kojeg je organizirala fondacija BMW uoči 53. konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Među panelistima su bili i prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, kopredsjedavajući Evropskog vijeća za vanjske poslove Carl Bildt i predsjednica Instituta za strateške studije Gruzije Eka Tkeshelashvili uz predsjedavajućeg Odbora fondacije BMW Michaela Schaefera kao moderatora.

Svilanović će učestvovati i na konferenciji o sigurnosti, također u Minhenu, najavljeno je danas iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).