BiH

Odluka Vlade

Svim budžetskim korisnicima u ZHK plaće veće za 10 posto

27/12/2021

Inače, prije nekoliko dana predstavnici Vlade i Nezavisnog sindikata uposlenika u srednjim školama potpisali su Sporazum o visini koeficijenata složenosti poslova uposlenih u srednjim školama ZH

Svim budžetskim korisnicima Kantona Zapadnohercegovačkog od 1. januara plaće će biti uvećane za deset posto, usaglašeno je na današnjoj sjednici Vlade ovog kantona.

Sjednici Vlade je prethodio sastanak predsjednika Vlade ZHK Zdenka Ćosića i dopredsjednika Vlade i kantonalnog ministra finansija Tonija Kraljevića sa predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama u ZHK.

Sastanak je održan prošlog četvrtka u prostorijama Ministarstva finansija u Ljubuškom, te je na istome predstavnicima Sindikata iznesen prijedlog o mogućem povećanju plaća. Istoga dana održan je sastanak i sa predstavnicima Sindikata uposlenika MUP-a ZHK. U skladu s prijedlogom o povećanju plaća Ministarstvo finansija je izradilo, a Vlada ZHK danas usvojila Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće budžetskih korisnika ZHK.

Inače, prije nekoliko dana predstavnici Vlade i Nezavisnog sindikata uposlenika u srednjim školama potpisali su Sporazum o visini koeficijenata složenosti poslova uposlenih u srednjim školama ZHK. Tom prilikom je dopredsjednik Vlade i ministar finansija Kraljević kazao kako je prostor za povećanje plaća otvorilo nedavno vraćanje duga za doprinose budžetskim korisnicima iz ranijih godina u visini od 15.125.741,60 konvertibilnih maraka.

Sredinom septembra ove godine Vlada ZHK također na prijedlog Ministarstva finansija donijela Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u ZHK, državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, zaposlenika u školama koji su korisnici Budžeta ZHK i ostalih zaposlenika korisnika kantonalnog budžeta, kojom su plaće budžetskiom korisnicima uvećane za 5 posto. Usvajanjem spomenute dvije Odluke budžetski korisnici ovog kantona su kroz svega tri mjeseca ostvarili rast plaće od 15 posto.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.