Sud BiH

Svjedocima nepoznato da je Čaušević favorizovao firme

kemal_causevic_CIN

Mujnović je rekao da Čaušević na njega nikada nije uticao, niti je to mogao uraditi, jer ne prihvata nikakvu vrstu uticaja

Svjedoci Odbrane su na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) rekli da im nije poznato da je Kemal Čaušević svojim odlukama favorizovao neke firme, niti da je dugim nanosio štetu pri uvozu.

Haris Mujnović, šef carinske ispostave u Bihaću, negirao je da mu je Čaušević slao Sedineta Karića i Anesa Sadikovića zbog carinjenja. Mujnović je izjavio da Karića i Sadikovića ne poznaje, kao i da mu nije poznata firma “KS Obitex”.

“Poznata mi je firma ‘Eko-San’ od kada je Tužilaštvo tražilo da im se dostavi dokumentacija, koje je bilo dosta”, kazao je svjedok.

Mujnović je rekao da Čaušević na njega nikada nije uticao, niti je to mogao uraditi, jer ne prihvata nikakvu vrstu uticaja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Mujnović je kazao da je uvijek bilo problema pri uvozu tekstila, kao i da je bio direktor carinske ispostave u Bihaću od 2004. do 2010., kada ga je tadašnji direktor UIO-a Čaušević smijenio, te je prebačen na drugu poziciju.

“Jedino direktor potpisuje rješenja”, rekao je svjedok i dodao da ga je aktuelni direktor UIO-a vratio 2016. na poziciju šefa bihaćke carinske ispostave.

Dušanka Ostojić, uposlenica UIO-a, pojašnjavala je sistem carinjenja pri uvozu “Asycuda”, koji se, kako je kazala, koristi širom svijeta, ali i način kako se vrši kontrola na traci selektiviteta.

“Na crvenoj traci se vrši kontrola dokumentacije i robe, na žutoj samo dokumentacija, ali inspektor može dokumente prebaciti na prethodnu traku ako primijeti nešto sumnjivo, dok zelena traka ne podrazumijeva  kontrolu”, navela je svjedokinja.

Istakla je i da Čaušević nikada nije tražio da firme “Eko-San”, “Obitex”, “Janus” i “KS Obitex” idu na kontrolne trake koje su manje rigorozne, niti da joj je poznato da su neke firme pri uvozu favorizovane ili da se radilo na njihovu štetu.

Napomenula je i da je kontrolu rada na ovaj način vršila komisija za selektivitet, te da tehnički niko nije mogao uticati na ovaj sistem rada.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Na ovom ročištu Čauševića je zastupala advokatica Adna Dobojlić, koja brani i Sadikovića, a optuženi je pojasnio da se “razišao” sa svojim dosadašnjim braniocem Krstanom Simićem.

“Sjedili smo i rekao je da u decembru namjerava saslušati sve svjedoke, što je nemoguće. Pitao me i zašto sam pojedine svjedoke predložio”, kazao je Čaušević, koji je tražio da se ročište održi umjesto da se odgađa.

Prije Simića, Čauševića je branio advokat Asim Crnalić, koji mu je u maju ove godine otkazao punomoć, a Sudsko vijeće je naložilo optuženom da do narednog ročišta izabare novog branioca ili će to Sud uraditi.

Nastavak suđenja je 13. decembra.