Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedok na suđenju Orića i Muhića: Nisam bio u vojnim akcijama

BiH

sabahudin_muhic

Svjedok Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića je kazao da nikada nije bio vojno angažovan tokom rata u BiH, opovrgnuvši navode zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.
Alija Muškić je kazao da je 1992. godine živio u Cerskoj, te da je bio angažovan u civilnoj zaštiti.

„Mi nismo imali veze s vojskom. Ja nisam bio ni u jednoj vojnoj akciji“, izjavio je Muškić, negirajući poznanstvo sa svjedokom O1.

Na ročištu u februaru prošle godine, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva O1 je kazao da mu je komandir bio Alija Muškić.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, svjedok Muškić je kazao da mu nije poznato da je u Cerskoj bio Alija sa drugim prezimernom, a čija se majka prezivala Muškić.

Muškić je kazao da poznaje Bećira Mehagića, Ferida Mustafića i Zulfu Tursunovića ali da ih nije viđao 1992. O Zalazju, Kunjercu i selu Likari svjedok je rekao da ne zna ništa.
Rekao je da je prilikom pada Cerske u martu 1993. vidio Nasera Orića, a da optuženog Sabahudina Muhića ne poznaje.

Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ABiH, učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Na ovom ročištu u korist Odbrana svjedočila je i zaštićena svjedokinja O3. Dio njenog iskaza bio je zatvoren za javnost.

Ona je navela da je njen muž, koji je poginuo u augustu 1995., Nasera Orića upoznao u Tuzli nakon pada Srebrenice, a da je ona optuženog prvi put lično vidjela 2010. godine.
Svjedokinja je negirala da poznaje svjedoka O1.

Suđenje se nastavlja 11. aprila.