nastavljeno suđenje

Svjedokinja u aferi “Respiratori” promijenila iskaz: “Zapisnik sam čitala pod slabim svjetlom”

Sarajevo: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora
16.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Svjedok Strahinja Obradović tako je potvrdio da niko ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz, prije nego što bude upisan u registar veleprometnika medicinskih sredstava, ali se nije mogao sjetiti, niti tačno pojasniti kako je onda Fikret Hodžić isti dan dobio obje dozvole. Odnosno, Obradović nije mogao kazati da li je „Malini“ prvo izdato rješenje za interventni uvoz, pa je upisan u registar ili je bilo obratno

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o nastavku glavnog pretresa u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 respiratora tipa ACM812A nabavljenih prošle godine u jeku pandemije korona virusa, a koji su plaćeni iz budžeta FBiH oko 10,5 miliona KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Kao svjedoci danas je saslušano troje uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a koji su bili uključeni u izdavanje dozvole za upis firme “FH Srebrena malina” u registar veleprometnika medicinskim sredstvima u BiH, te izdavanje dozvole za interventni uvoz respiratora.

Oni su Mladen Čančarević, pomoćnik direktora Agencije za pravne i opšte poslove, Dragana Reljić, farmaceutski inspektor u Agenciji i Strahinja Obradović, sanitarni inženjer u Agenciji.

Tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić svjedoke su ispitivali o okolnostima pod kojima su za četiri dana, u koje je uključen i vikend izdali firmi “FH Srebrena malina” i dozvolu za upis u registar veleprometnika medicinskim sredstvima i dozvolu za interventni uvoz respiratora.

Čančarević je ispričao kako je u njegovu kancelariju 23. aprila prošle godine došao direktor Agencije Aleksandar Zolak i rekao mu da ga je kontaktirao Miloš Stevanović, savjetnik u Upravi za indirektno oporezivanje u vezi dozvola za firmu koja za potrebe Vlade FBiH treba uvesti respiratore.

Hitno treba riješiti dozvole

Potom je Zolak naknadno zvao Čančarevića i rekao mu da ga je po preporuci Stevanovića zvao Fikret Hodžić, kojeg je kasnije kontaktirao i Čančarević i pojasnio mu kako može uvesti respiratore.

– Rekao sam da postoje dva načina – da se registruju kao veleprometnik ili da angažuje drugu firmu veleprometnika – rekao je svjedok, dodavši da ga je Hodžić kasnije nazvao i obavijestio ga da je ušao u postupak registracije.

Čančarević je također rekao da je u vezi dozvole za uvoz respiratora kontaktirao Indiru Fazlagić, glavnu inspektoricu u Agenciji (svjedočila u predmetu respiratori u srijedu, op.a), koja mu je rekla da je i nju zvao Hasan Ganibegović, šef kabineta premijera Fadila Novalića i da respiratori stižu u subotu (25. aprila, op.a) i da hitno treba riješiti dozvole.

Kod ovog dijela iskaza tužitelj Džermin Pašić citirao je tačnu formulaciju koju je Čančarević dao tokom istrage o ovom slučaju, kada je prema tim navodima Fazlagić Čančareviću između ostalog rekla „da je situacija hitna i da treba iznaći način da firma iz Federacije BiH uveze respiratore“.

Odgovarajući na pitanje tužioca, svjedok je kazao da u vrijeme pandemije „koliko je njemu poznato nijednoj drugoj firmi nisu u četiri dana izdali dozvolu i za interventni uvoz i za registraciju“.

“Ne mogu se sjetiti”

Istovremeno, na pitanje odbrane odgovorio je da ovakve situacije odranije nisu bile neuobičajene i da se u vrijeme prethodnog menadžmenta znalo desiti da takve dozvole izdaju pravnim licima i u jednom danu.

Na isto ovo pitanje druga dva svjedoka, koji su također uposlenici Agencije za lijekove Dragana Reljić i Strahinja Obradović odgovorili su da se „ne mogu sjetiti“.

Reljić je inače svjedočila o tome kako je u petak 24. aprila na stolu u svojoj kancelariji zatekla akt s oznakom „hitno“ Vlada FBiH, a koji se odnosio na zahtjev „FH Srebrene maline“ za uvoz respiratora, odnosno upis u registar veleprometnika.

Uz zahtjev za upis u registar veleprometnika bio je i akt Federalne uprave civilne zaštite o raspodjeli respiratora zdravstvenim ustanovama.

Tužitelji su ovu svjedokinju ispitivali o tome da li je firma „FH Srebrena malina“ ispunila sve uvjete da dobije dozvole za uvoz i registraciju. Posebno ih je zanimalo to da li su mogli zanemariti činjenicu da stručna osoba koja će pratiti nus pojave pri upotrebi respiratora, a koju je imenovala „FH Srebrena malina“ u to vrijeme nije imala položen stručni ispit.

Reljić je izbjegavala direktan odgovor na ovo pitanje, a tek kad ju je to upitala predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović, odgovorila je da zakon ne propisuje da ta osoba ima stručni ispit, ali da propisuje pravilnik Agencije, no da su oni imali u vidu i to da su obaviješteni da je ta osoba u procesu polaganja stručnog ispita.

Reljić je kazala i da je ta osoba nakon tri mjeseca dostavila potvrdu o položenom ispitu.

Međutim, nakon što je istraga pokrenuta, odnosno prije nego je izvršen inspekcijski nadzor drugo lice u “Srebrenoj malini” je zaduženo za te poslove.

Posebno žučna rasprava danas je vođena u vezi s tim što inspektorica Reljić nikada nije dobila fakturu o uvozu respiratora, niti od „FH Srebrene maline“, niti od Federalne uprave civilne zaštite. Dobila je kako je kazala veleprodajnu kalkulaciju, te potvrdu od FUCZ-a da su preuzeli respiratore, a fakturu nije.

Za Tužilaštvo BiH je iskaz o važnosti dostavljanja fakture od firmi pri ovakvim uvozima veoma bitan, ali svjedokinja Reljić je kazala da joj je faktura bitna kako bi „znala kada je roba došla na teritorij BiH“.

Zašto je faktura bitna

Tužitelj Džermin Pašić podsjetio je ovu svjedokinju da je na pitanje o tome zbog čega je faktura bitna, u svom iskazu tokom istrage u julu mjesecu prošle godine dala odgovor koji je bio drugačiji i u koliziji s današnjim.

Odbrana se žestoko protivila da tužitelj postavlja ovo pitanje svjedokinji, ali je Pašić ipak uspio ubijediti Sudsko vijeće zbog čega je ovo pitanje važno i zašto bi svjedokinja trebala na njega odgovoriti.

Pašić je Reljić pročitao šta je ona rekla u julu prošle godine kada je faktura u pitanju, a iz čega se moglo zaključiti da je inspektorica tada tvrdila da je faktura važna zbog utvrđivanja činjenice da li je neko počeo prometovati medicinskom opremom prije nego što je dobio dozvolu Agencije, te što je prekršaj.

Danas je njen odgovor o potrebi dostavljanja fakture bio znatno drugačiji, a ona je to pravdala s tim da kada je čitala zapisnik o svom iskazu u istrazi to učinila „u hodniku pod slabom svjetlosti i to mi je promaklo“ .

Svi koji su bili u zgradi Tužilaštva BiH znaju da je riječ o dobro osvijetljenom prostoru, pa su ovakvi razlozi za promjenu iskaza najblaže rečeno čudni.

“Ne znam“, “ne sjećam se”, “ne mogu tvrditi”

No, s obzirom na to da svjedoci u svakom postupku, pa i u ovom imaju pravo da prešute sve ono što bi moglo pokrenuti njihovu odgovornost i izložiti ih sudskom gonjenju, teško je očekivati da bilo ko iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH bilo šta kaže što bi ugrozilo njihove pozicije.

Vjerovatno su zbog toga sva tri svjedoka danas na pitanja o poštivanju zakonskih procedura prilikom davanja dozvola „FH Srebrena malina“ odgovorali sa „ne znam“, „ne sjećam se“ „ne mogu tvrditi“.

Svjedok Strahinja Obradović tako je potvrdio da niko ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz, prije nego što bude upisan u registar veleprometnika medicinskih sredstava, ali se nije mogao sjetiti , niti tačno pojasniti kako je onda Fikret Hodžić isti dan dobio obje dozvole. Odnosno, Obradović nije mogao kazati da li je „Malini“ prvo izdato rješenje za interventni uvoz, pa je upisan u registar ili je bilo obratno.

Danas je potencirano i pitanje, kako je „FH Srebrena malina“ mogla dobiti dozvolu za interventni uvoz kada nije postojala izjava krajnjih korisnika repsiratora, a to su bolničke ustanove u FBiH. Umjesto bolnica, tu izjavu je dostavila Federalna uprava Civilne zaštite koaj je navela da su respiratori namijenjeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Općoj bolnici u Sarajevu. Nijedna druga bolnica nije spomenuta u izjavi FUCZ-a. Uposlenici Agencije su pravdali da su izjavu FUCZ-e prihvatili zato jer se ona pojavljivala u izjavama i za neke druge nabavke.

S obzirom na to da je interventni uvoz brojnih lijekova i medicinskih sredstava u FBiH vršen na zahtjev bolničkih ustanova, pri čemu onda nije trebala nikakva izjava FUCZ-a, Fokus će svakako od Agencije tražiti dostavu dokaza o uvozu na osnovu izjave FUCZ-a i za druge firme.

Kako se „završila“ dozvola za „FH Srebrena malina“

Uz svjedočenje Haruna Avdagića, člana Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Indire Fazlagić, glavne inspektorice Agenciji, a koji su se kao svjedoci pred Sudom BiH pojavili u srijedu, današnje ispitivanje troje svjedoka iz Agencije predstavilo je jasnu sliku o tome kako se „završila“ dozvola za „FH Srebrena malina“.

Avdagića, koji je sam rekao da je član SDA, te da sa prijema poznaje Fadila Novalića i da imaju zajedničke prijatelje, kao i da je njegov kum Goran Miraščić Novalićev savjetnik, nazvao je Hasan Ganibegović, sad već bivši Novalićev šef kabineta. Avdagić je potom kontaktirao Indiru Fazlagić koja je poduzela hitne aktivnosti na tome da “FH Srebrena malina” dobije dozvolu.

Odbrana optuženih i danas je ispitivanje tužitelja nazvala agresivnim, a svoju odbranu i dalje temelje na tome da je situacija prošle godine u aprilu bila alarmantna i da su optuženi sve učinili a kako bi zaštitili naše živote u pandemiji.

Podsjećamo da su se do sada svi ministri u Vladi FBiH, a i većina članova Kriznog štaba FUCZ-e izjasnili da oni nisu ni znali da se nabavljaju respiratori, te da su za njih čuli tek kad su stigli u Sarajevo.

Podsjetimo, Vlada FBiH je odobrila novac za nabavku medicinske opreme, a ne konkretno i respiratora.

Asim mu rekao da se javi

Novac i to 10,5 miliona KM je “FH Srebrenoj malini” uplaćen unaprijed i prije nego se znalo hoće li respiratori moći biti i nabavljeni.

U konačnici Fikret Hodžić je u posao s Vladom FBiH ušao tako što je poslao poruku Fadilu Novaliću uz riječi da “mu je Asim rekao da se javi “. Podsjećamo, riječ je o Asimu Sarajliću koji je i spomenut na jednom od ročišta.

U to vrijeme posao je dat firmi koja niti je imala dozvole za uvoz, niti respiratore na skladištu. Istovremeno u Agenciji za lijekove tada je bilo 300 registriranih veleprometnika medicinskim sredstvima.

Ono što je najporaznije i što govori o tome koliko su se optuženi brinuli za naše zdravlje jeste podatak i nepobitna činjenica da nijedan stručnjak nije konsultiran o tome kakvi se respiratori nabavljaju.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 6. oktobra. Kao svjedoci pojavit će se Mustafa Kadribegović, bivši v.d. direktora FUCZ-a i Šeherzada Halilović, za koju nije navedeno o kome se konkretno radi, odnosno u kojoj instituciji, ustanovi ili firmi radi.