Svjetski dan močvara: Močvare u BiH propadaju zbog nebrige

mocvare

Močvare u Bosni i Hercegovini propadaju zbog nebrige nadležnih institucija i nepoštivanja domaćih zakona, ali i zbog međunarodnih konvencija, rečeno je na događaju organiziranom povodom Svjetskog dana močvara.

Nevladine organizacije WWF Adria, Euronatura, Ornitološko društvo Naše ptice, Centar mladih Livno, Dinarica i Centar za životnu sredinu iz Banje Luke danas su ispred SCC-a u Sarajevu za građane pripremile edukativni paviljon u kojem je upriličen multimedijalni prikaz biljnog i životinjskog svijeta močvarnih staništa, „zeleno-sivi svijet“. Zeleni svijet simbolizira zdrava močvarna staništa s bogatim ekosustavom, a sivi apokalipsu koja nas očekuje, ukoliko se ovi značajni ekosistemi ne zaštite.

Na konferenciji za medije, predstavnici udruženja su istakli da su močvare i vlažna staništa među najproduktivnijim ekosustavima na planeti i omogućuju život brojnim vrstama riba, ptica i sisavaca, a pored toga što su središta biološke raznolikosti, močvarna područja i ljudima pružaju brojne usluge, od zaštite od poplava, prečišćavanja voda, do prirodnih resursa čiste vode, skladištenja ugljičnog dioksida, turizam, rekreaciju.

Predstavnik WWF-a u BiH Dinarica Zoran Mateljak kazao je da su tri močvare u BiH međunarodno zaštićene koje štiti Ramsarska konvencija, Livanjsko polje, Hutovo blato, ali da se EU direktive ne poštuju, te su bh.močvare svedene na formalnost, procjene uticaja na okoliš rade se nestručno, izdaju se okolišne dozvole za objekte koji ugrožavaju močvare.

Također je i Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu istakao da močvare moraju biti očuvane jer imaju iznimno važnu ulogu i u borbi protiv klimatskih promjena, jer močvare imaju ulogu prirodnih retencija visokih voda te regulacije vodnog režima u ljetnim mjesecima i sušnim periodima.

– Močvarno stanište Bardača u Republici Srpskoj će ostati bez prirodnih i kulturnih vrijednosti a time i statusa međunarodno važne močvare ukoliko nadležne institucije ne poduzmu nešto hitno. Ukoliko želimo očuvati ova iznimno važna staništa, onda nadležne institucije moraju dati prednost javnom interesu ispred privatnoga – kazao je Bjelić.

Nermina Sarajlić iz Ornitološkog društva “Naše ptice” je kazala da više od dvije milijarde ptica svake godine migrira iz Evrope preko Sredozemnog mora i prizemljuje u sjevernoj i središnjoj Africi, ali se tokom seobe suočavaju s problemima izazvanih i ljudskim faktorom.

Cilj današnjeg događaja udruženja koja okupljaju borce za očuvanje močvara je poslati poruku kakva nas to budućnost čeka, ukoliko se nešto ne promijeni.