mostar

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom: Počnimo raditi na boljem inkluzivnom obrazovanju

20210321_2_47442746_63576931_Web

Povodom svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, članovi Udruženja promovisali su slikovnicu “Kresivo”

Udruženje za Down sindrom Mostar prigodno obilježava i današnji svjetski dan osoba s ovim sindromom. Bila je to ujedno i prilika da se obilježi i decenija rada i postojanja udruženja, kao i decenija javnog obilježavanja svjetskog dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je jedno u nizu udruženja u Bosni i Hercegovini koje se nastoji izboriti za bolji položaj ove populacije u društvu te otkloniti prepreke na putu razvoja osoba s poteškoćama u razvoju. Mostarsko udruženje danas čine 34 porodice i 33 nominalna člana, nakon što je nedavno svijet napustio jedan od članova.

Problemi s kojima se suočavaju isti su kao i svih minulih godina. Osim zdravstvenih, tu su i problemi koji se odnose na integraciju u društvu, na čemu aktivisti najviše i radi svih ovih godina.

“Ovo je vrijeme u kojem su vide predrasude i diskriminacija, a nas svakako najviše pogađa nedovoljna briga institucija za populacijom s Downovim sindromom. Kao društvo moramo sazrijeti i početi ulagati i u ovu populaciju”, kaže predsjednik Udruženja Igor Ledić.

Temelj za potpunu integraciju ovih osoba u društvu, prema Ledićevom mišljenju je ulaganje u inkluzivno obrazovanje. Nažalost, institucije su zasad zakazale.

“U našem kantonu mnogo je problema koji se odnose na školovanje osoba s invaliditetom pa tako i osoba s Downovim sindromom. Ministarstva još uvijek ne pružaju adekvatnu podršku pa ni danas nemamo prilagođene nastavne planove za ovu djecu. Krajnje je vrijeme da počnemo raditi na kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju. Ulaganje u obrazovanje omogućilo bi svjetliju budućnost, a donijelo bi sasvim sigurno i uštede institucijama”, smatra Ledić.

Povodom svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, članovi Udruženja promovisali su slikovnicu “Kresivo”, nastalu u sklopu njihove radionice. Također, otvorena je izložba na kojoj je prikazan izbor radova, kolaža i crteža koji su ujedno i ilustracije u slikovnici. Obilježavanje je ovog puta prilagođeno epidemiološkim mjerama.