Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan srca: Bosnalijek organizirao besplatno mjerenje šećera u krvi

bosnalijek_secer_u_krvi8
FOTO Damir Begović / Fokus.ba

Danas je u Sarajevu kompanija Bosnalijek, povodom Svjetskog dana srca organizovala besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, te mjerenje starosti krvnih sudova i određivanje indeksa tjelesne mase.

Cilj akcije je podizanje svijesti građana o važnosti prevencije nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od kardiovaskularnih oboljenja u svijetu godišnje umire više od 17 miliona ljudi.

Svjetski dan srca

Procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona, a Svjetska federacija za srce upozorava da se najmanje 80 posto prijevremenih smrtnih ishoda može spriječiti kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Svjetski dan srca

Ovu akciju su organizovali u saradnji sa kompanijom D. Med Healthcare, te Udruženjem ljekara obiteljske medicine FBiH, Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Javna ustanova Apoteke Sarajevo, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

 

Svjetski dan srca se obilježava u cijelom svijetu svake godine u posljednjoj sedmici septembra.