Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan voda: Nijedan stanovnik KS ne smije biti bez vode

dan voda ks111

Nijedan stanovnik Kantona Sarajevo ne smije biti bez snabdijevanja vodom ukoliko svoje obaveze ne može izmiriti usljed nedostatka finansijskih sredstava, stav je koji nevladine organizacije žele da bude uvršten u Ustav Kantona Sarajevo.

Amandman za dopunu Ustava s pet tačaka predali su na protokol u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. marta.

Udruženje ”Eko akcija”, društveno-politička organizacija ”Jedan grad, jedna borba” i građanska inicijativa ”Borba za život” na ovaj način žele ukazati na važnost očuvanja voda i brige o njoj.

Svako ima pravo na pitku vodu, jedna je od tačaka amandmana, kojom naglašavaju da je snabdijevanje pitkom vodom definirano kao ljudsko pravo te da ga niko ne može i ne smije osporiti.

U tekstu amandmana stoji i da su vodni resursi javna imovina kojom upravlja država, da vodni resursi prvenstveno služe za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu te da nisu tržišna roba.

Navedeno je i da snabdijevanje pitkom vodom i snabdijevanje domaćinstava treba da osigurava država direktno kroz lokalne zajednice i ne na komercijalnoj bazi.

Uime Udruženja ”Eko akcija” Anes Podić novinarima je kazao da bi izmjena Ustava spriječila privatizaciju vodnih resursa i vodoopskrbe stanovništva.

– Ova dopuna nema samo simbolički značaj jer će direktno utjecati na zakone koji regulišu snabdijevanje stanovništva vodom, ekonomsko korištenje pitke vode te vodne resurse – poručio je Podić.

Svjetski dan voda svake godine obilježava se 22. marta. Prve važne preporuke o problemima u vezi s vodom bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Mar del Plati, Argentina. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Generalna skupština UN-a rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila je da se 22. mart obilježava kao Svjetski dan voda.