Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan voda obilježen u Banjoj Luci

svjetski dan voda – banja luka1

Mališani iz banjalučkih osnovnih škola danas su bili u prilici da se na Trgu Krajine povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, upoznaju sa značajem vode i važnosti očuvanja rijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

U programu obilježavanja Svjetskog dana voda u okviru projekta “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” učestvovali su učenici pet banjalučkih osnovnih škola.

Na Trgu Krajine predstavili su se i banjalučki klubovi čiji su sportovi u vezi sa vodom, odnosnom rijekom Vrbas, a to su Rafting klub Exstreme, ronilački klubovi Buk i Delfin, Dajak klub, te Kajak-kanu klub Vrbas.

Osim toga, volonteri Centra za životnu sredinu dočarali su biološku raznovrsnost života koji nastanjuje rijeke, a predstavnici preduzeća Vodovod, objašnjavali su proces dobijanja higijenski ispravne vode za piće.

Učenici osnovnih škola rado su postavljali pitanja predstavnicima ovih klubova i organizacija, a najviše ih je veselila prilika da sjednu u izložene čamce.

Današnja manifestacija prvi je korak u okviru projekta za učenike osnovnih škola, koji će trajati do kraja godine sa ciljem upoznavanja mladih sa ekologijom i blagodetima koje pruža Vrbas.

“Ove godine sa Centrom za životnu sredinu upriličili smo manifestaciju rada sa mladima. Vlada Švajcarske finasira projekat, a cilj je podizanje svijesti mladih naraštaja da se od početka počnu brinuti o vodi, jer voda je zaista najugroženiji resurs na planeti i istovremeno i najvažniji resurs”, rekla je Branka Trninić, direktor banjalučkog “Vodovoda”.

Iva Miljević, iz Centra za životnu sredinu, izjavila je da će od danas do 20. maja biti otvoren konkurs za radove učenika osnovnih škola.

“Nažalost, Vrbas nije u idealnom stanju, sve više otpada se deponuje u naše rijeke. Nismo savjesni građani, ali radmio sa najmlađim generacijama da podignemo svijest, da što više brinemo o našim rijekama i ukažemo na važnost očuvanja rijeka”, rekla je Iva Miljević.