Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. književnik

Svjetski intelektualci pozivaju na spas Evrope, među njima i Abdulah Sidran

sidran (1)

“Evropa postaje ideja koja se raspada pred našim očima..”

U tekstu koji je objavio The Guardian grupa svjetski poznatih intelektualca upozoravaju: „Ideja Evrope još uvijek je u opasnosti s obzirom da se s mnogih strana kritikuje, vrijeđa i napušta njena svrha. Napadaju je lažni proroci koji su pijani od ljutnje i buncaju kad im se pruži prilika da iskoriste svjetla pozornosti. Evropa postaje ideja koja se raspada pred našim očima. Zadesit će nas katastrofa.“

Ovo pismo je potpisao Bernard-Henri Lévy, Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk ali i bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran.

Pismo su još potpisali Vassilis Alexakis (Atina), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Varšava), Jens Christian Grøndahl (Kopenhagen), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budimpešta), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecen), António Lobo Antunes (Lisabon), Claudio Magris (Trst, Ian McEwan (London), Adam Michnik (Varšava), Herta Müller (Berlin), Ludmila Oulitskaïa (Moskva), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Napulj), Eugenio Scalfari (Rim), Simon Schama (London), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Pariz), Colm Tóibín (Dablin), Mario Vargas Llosa (Madrid) te Adam Zagajewski (Krakov).

“Evropa postaje ideja koja se raspada pred našim očima. Ovakva je klima uoči izbora u Evropskom parlamentu u maju. Ukoliko se nešto ne promijeni, ako se ne pojavi novi duh otpora, ovi izbori će biti najteži do sada. Oni će brodolomcima dati pobjedu. Za one koji još vjeruju u naslijeđe Erasmusa, Dantea, Goethea i Ceomniusa, bit će to samo sramotni poraz. Politika koja prezire inteligenciju i kulturu je pobijedila. Pojavit će se eksplozija ksenofobije i antisemitizma. Zadesit će nas katastrofa.”

Pozvali su ljude da se pridruže novom usponu i akciji uoči izbora koja odbija da grobarima prepusti ideju Evrope.

„Pozivamo da još jednom ponesemo baklju Evrope koja, uprkos svim svojim greškama, propustima i povremenim djelima kukavičluka, ostaje svjetionik za svakog slobodnog muškarca i ženu“, poručili su, između ostalog, ovi intelektualci, prenosi NAP.