CKZDK

Za bolnice u Zenici i Tešnju prošle godine prikupljeno 3.048 doza krvi

ermin cato

Kako je kazao generalni sekretar CKZDK Ermin Ćato, od tog broja u akcijama je za KBZ prikupljeno 1.984, a na poziv porodica dodatnih 239 doza krvi

Dvanaest općinskih organizacija Crvenog krsta Zeničko-dobojskog kantona prošle je godine darivalo 2.223 doze krvi za Kantonalnu bolnicu u Zenici (KBZ) te 825 doza za Opću bolnicu u Tešnju (OBT), odnosno ukupno 3.048 doza krvi za te dvije bolnice u ZDK-u, prenosi Fena.

Kako je kazao generalni sekretar CKZDK Ermin Ćato, od tog broja u akcijama je za KBZ prikupljeno 1.984, a na poziv porodica dodatnih 239 doza krvi. Za Opću bolnicu Tešanj sva darovana krv prikupljena je u akcijama.

– Još nemamo podatke za pojedinačna davanja, ali računamo da je to oko 1.200 doza krvi. Naši se pacijenti liječe i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Tačan broj darovane krvi za KCUS imamo samo za organizacije iz Visokog i Olova, koje su darovale 225, odnosno 282 doze. Nemamo podatke za Vareš i Brezu te Kakanj, ali to nije tako puno doza – ističe Ćato.

Također, kaže da nešto krvi ode i za Tuzlu, gdje se također liječe pacijenti iz ZDK-a, ali ni te podatke još nemaju.

Ćato navodi da pojava tretmana hidžame, ali i tetoviranje te ugradnja pirsinga, negativno utiče na broj davalaca krvi.

– Osobe koje urade tretman hidžame, koje se tetoviraju ili ugrađuju pirsing ne mogu narednih šest mjeseci darovati krv. Negativna je i pojava ‘šiša’, odnosno nargila barova, jer se zbog zdravstvenog stanja i takvi davaoci odbijaju – pojašnjava Ćato i dodaje da je, ipak, najveći problem odlazak stanovništva iz BiH.

Ćato najavljuje da je ove godine u planu realizacija 83 akcije pa se nada da će biti prikupljeno i više krvi.

Najviše krvi u akcijama i na poziv prošle godine je prikupila OO CK Tešanj – 681 dozu, slijede Kakanj sa 524 te Zenica sa 496 doza.

zdk