Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski mediji: Protiv Mladića predočeno 10.000 dokaza

ratko-mladic-009-1

Brojni ugledni svjetki mediji najavili su današnju presudu generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću u Haškom trbinualu.

Guardian piše da će Mladić gotovo sigurno biti osuđen budući da se, između ostalog, tereti i za genocid u Srebrenici 1995. godine kada je masakrirano 8.000 osoba.

“Mladić je sa svojim jedinicima terorisao BiH devedesetih godina prošlog stoljeća i odgovoran je za posljednji genocid počinjen na tlu Evrope. Protiv Mladića je izneseno 10.000 dokaza, a svjedočio je 591 svjedok o ukupno 106 različitih zločina”, istakli su novinari Guardiana te prenijeli izjavu glavnog tužitelja Sergea Brammerza koji je nedavno rekao da je Mladić personifikacija zla.

Reuters podsjeća da se Mladić tereti i za terorisanje građana Sarajeva i ubistva više od 11.000 civila glavnog grada BiH.

“Tužitelji su istakli da je Mladić zajedno sa Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem želio ‘očistiti’ BiH od nesrpskog stanovništva. Oni su pokušali stvoriti veliku Serbiju”, piše Reuters.

BBC navodi da je Mladić nakon rata u BiH proveo na slobodi čak 16 godina te da je konačno uhapšen 2011. godine u ruralnim dijelovima sjeverne Srbije.

Današnju presudu najavili su i mediji u SAD-u, Francuskoj, Irskoj, Turskoj, Maleziji, Indiji, kao i brojnim drugim zemljama.