Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju

Svjetski stručnjak Pecchia za Fokus: Ostajem pri nalazu da respiratori ACM812 nisu za intenzivnu njegu

leandro-pecchia-db (2)

U razgovoru za Fokus, profesor Pecchia govorio je o svom nalazu, iskustvu pred Sudom BiH, te se osvrnuo na to kako su neki od optuženih, ali i njihovih advokata pokušali dovesti u pitanje njegov kredibilitet

Leandro Pecchia, stručnjak svjetskog glasa iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata, univerzitetski profesor u Italiji, univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji, te jedan od konsultanata ministarstva zdravstva Italije za procjenu medicinskih aparata i inovacijski menadžer pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ove sedmice pred Sudom BiH iznio je svoj nalaz vještačenja o respiratorima ACM812 A koji su u BiH uvezeni 2020. godine.

Pecchiu je u oktobru 2020. godine angažiralo Tužilaštvo BiH da uradi vještačenje respiratora ACM812A i utvrdi njihove sigurnosne standarde i da li su efikasni u upotrebi u jedinicama intenzivne njege. Poznato je da je u aprilu 2020. oko 10,5 miliona KM izdvojeno iz budžeta u FBiH kako bi se nabavili respiratori za potrebe prevazilaženja pandemije Covid 19. Međutim, kao što je ranije pred Sudom BiH ustvrdio profesor doktor Ismet Suljević, specijalista anestezije u penziji da respiratori ACM812 A nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege, i profesor Pecchia je pred Sudom BiH, kao vještak u predmetu “Fadil Novalić i drugi” kazao da je njegovo vještačenje pokazalo da respiratori ACM812 A nisu za intenzivnu njegu.

U razgovoru za Fokus, profesor Pecchia govorio je o svom nalazu, iskustvu pred Sudom BiH, te se osvrnuo na to kako su neki od optuženih, ali i njihovih advokata pokušali dovesti u pitanje njegov kredibilitet. Profesor Pecchia pojasnio je da je on svoj pisani nalaz Tužilaštvu BiH dostavio još u novembru 2020. godine, a danas skoro dvije godine poslije tog, kaže: “U potpunosti ostajem pri svom nalazu, respiratori ACM812 A nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi”.

Razgovarala: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Fokus: Nakon što ste i pred Sudom BiH iznijeli Vaš nalaz da respiratori ACM812 A nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege suočili ste se s pokušajima optuženih i odbrane da ospore Vaš nalaz. Čak su i certifikat koji proizvođač iz Kine ima za svoju proizvodnu liniju, ali ne i za proizvod ACM812 A pokušali predstaviti dovoljnim i validnom garancijom da je taj uređaj namijenjen za intenzivnu njegu.

– Podsjetit ću da sam ja svoj pisani nalaz Tužilaštvu BiH dostavio prije dvije godine. Znači, svi oni koji negiraju nalaz mog vještačenja imali su dvije godine da dokažu suprotno. Mogli su tražiti od proizvođača certifikat ili bilo koji drugi dokument da dokažu da sam ja u krivu. Meni nisu predočili dokaz da su to uradili.

Fokus: Tokom Vašeg ispitivanja, optuženi i njihovi advokati pokušali su Vam predbaciti to što pri izradi nalaza niste kontaktirali proizvođača respiratora ACM812A, kao ni certifikacijsko tijelo pri EU TUV Rheinland. Jesu li Vama ti kontakti bili neophodni za izradu nalaza?

– Bilo koji ekspert u ovoj oblasti i na ovom polju, zna da je certifikat nešto što je javno dostupno. I to je tako upravo zato da svako ko je zainteresiran ima mogućnost da pristupi tom certifikatu u svakom trenutku. Ja sam zadovoljan s pretragom i analizom koju sam napravio za potrebe ovog vještačenja. Jer, da je ovaj uređaj imao pravi certifikat on bi bio uz korisničko uputstvo u kutijama u kojima su uređaji i došli. Rekao sam to i u sudnici više puta.

Fokus: Vi ste u sudnici Suda BiH kazali da ste pomno proučili priručnik za upotrebu ACM812 A dostupan na internetu, ali i onaj koji je došao uz uređaje ACM812 A. Također, komparirali ste karakteristike respiratora ACM812A sa preporukama o minimumu uslova za te uređaju u Covid 19 koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija.

-Da, pojasnio sam više puta da proizvođač u priručniku za upotrebu uopšte nije naveo da su ti respiratori za intenzivnu njegu. Zna se da uređaj koji je namijenjen za upotrebu u kompleksnijem okruženju automatski se može prodavati po višoj cijeni i samim tim to je još jedan od razloga zbog kojih proizvođači to navode prvenstveno u priručniku za korisnike. U ovom slučaju, to nije navedeno.

Također, kao što sam rekao, kada se uporede minimalni zahtjevi Svjetske zdravstvene organizacije u odnosu na uslove koje mora ispunjavati neki respirator za intenzivnu njegu onda se dođe do podatka da respiratori ACM812 A ispunjavaju samo 44 posto minimalnih, naglašavam minimalnih uslova što je jasan indikator da ne mogu biti primjenjivani u jedinicama intenzivne njege. Moram naglasiti da sam pri izradi svog mišljenja konsultirao i neke od kolega iz prakse, te anesteziologe i svi su se saglasili s mojim zaključkom.

Fokus: Znate li da su se respiratori ACM812 A, prema tvrdnjama direktorice najvećeg kliničkog centra u BiH, KCUS-a, ipak koristili u jedinicama intenzivne njege i kako to komentirate.

-Nemam informacije o tom slučaju, kao što ne znam detalje ni o ovom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH, nego su mi poznate samo opšte činjenice. Moj zadatak i naredba od Tužilaštva BiH odnosili su se isključivo na vještačenje tih uređaja i u druge segmente ne mogu ulaziti. Jedino što mogu reći je da se medicinski uređaji mogu koristiti isključivo za one namjene koje je propisao proizvođač. A, ponovit ću opet, proizvođač respiratora ACM812 A nije ni naveo da su oni za intenzivnu njegu.

Fokus: Neki od optuženih i njihovih advokata, pitali su Vas poznajete li Almira Badnjevića, direktora laboratorije “Verlab” koja je verifikovala respiratore ACM812 A, te jednog od najvećih bh. stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa. Jedan od optuženih čak je Sudu kazao “da Vi o respiratorima ACM812 A govorite kao Badnjević”. Kako ste Vi shvatili ova pitanja i jesu li vas iznenadila.

-Naravno da sam bio iznenađen. Kao što sam rekao u sudnici ja poznajem gospodina Badnjevića, kao i većinu biomedicinskih inženjera iz BiH i iz regije. Radim s profesorima biomedicinskog inženjeringa iz Zagreba, iz Ljubljane, Dubrovnika… Cijenim ih sve, kao što cijenim kolegu Badnjevića, ali njegov stav o ovim respiratorima je njegov stav. Niti Badnjević, niti bilo ko drugi nije niti može utjecati na moju stručnu procjenu.

Bilo je i nekih pitanja o mojim e-mailovima koje sam slao Tužilaštvu BiH kada sam ih pitao jesu li zadovoljni s mojim odgovorom na njihove naredbe i zahtjeve. S time sam tražio potvrdu o tome jesam li ispunio zadato, a ne da sam tražio očitovanje o suštini nalaza. Jer, nalaz je isključivo rezultat mog profesionalnog rada i stručne procjene.

Fokus: Neki od optuženih, uprkos Vašoj impresivnoj biografiji i zvučnim zvanjima koje imate u oblasti procjene medicinskih sredstava, pokušali su omalovažiti Vaš način procjene respiratora ACM812 A. Kako ste to doživjeli?

– Ne znam zašto su neki od optuženih to tako shvatili. proveo sam postupke uobičajene u ovakvim situacijama i ostajem pri svom nalazu.

Fokus: Oni koji pokušavaju respiratore ACM812 A predstaviti pogodnima za intenzivnu njegu koriste često činjenicu da je te respiratore verifikovala laboratorija “Verlab” i onda se to tumači na način da su ovi respiratori dobili potvrdu da su namijenjeni za intenzivnu njegu. Verifikaciju Vam je u sudnici spomenula advokatica jednog od opruženih i Vi ste razjasnili i tu situaciju.

– Kada se uređaj verifikuje, provjerava se da li uređaj radi i ono što je napisano da bi trebalo da radi prema korisničkom uputstvu. Ne provjerava se ništa više osim onog što je navedeno u korisničkm uputstvu. Tako da verifikacija ne može utvrditi nešto čega nema u uputstvu proizvođača. Ako imate automobil koji se periodično testira, provjerava se da li je auto u voznom stanju, a ne da li leti. Zato jer automobil nije namijenjen za letenje. Ako se žalite na to što automobil ne leti, to je vaša krivica. Provjeravate samo da li automobil radi ono što je proizvođač naveo da treba da radi.

Verifikacija je znači provjera onoga što je propisao proizvođač, odnosno naveo u korisničkom uputstvu i samo za te namjene se neko medicinsko sredstvo može i verifikovati. Ponovit ću, ja sam vještačenjem utvrdio da se u korisničkom uputstvu koje je izdao proizvođač ne navodi da je respirator ACM812 A za intenzivnu njegu, prema tome ne može biti ni verifikovan za tu namjenu, nego isključivo za ono što je navedeno u uputstvu.

Fokus: Šta očekujete kada je u pitanju sudbina Vašeg nalaza vještačenja respiratora ACM812A?

– Ne znam kako će se odnositi sve strane u ovom postupku prema mom nalazu, ali s obzirom na to da sam i sam čuo da je ovaj postupak još u toku ne bih ništa pretpostavljao, u potpunosti poštujem Sud BiH i mogu samo reći da smatram da sam svoj posao uradio profesionalno i stručno. Ja tu ništa više ne odlučujem.