Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjeta mađarskog ministra

Szijjarto predao mađarsku pomoć BiH za borbu protiv koronavirusa (FOTO)

pomoc madjarska (5)

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine nakon sastanka s Turković predao 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas se u Sarajevu sastala s Peterom Szijjartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Povod Szijjartove posjete Bosni i Hercegovini bila je isporuka mađarske pomoći za borbu protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o donaciji 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Uručenju donacije je prethodio sastanak Turković i Szijjarta te susret zvaničnih delegacija dva ministarstava vanjskih poslova.

Ceremonija uručenja mađarske donacije za borbu protiv koronavirusa BiH održana je nakon sastanka delegacija ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju”.

Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 137.600 ljudi, a potvrđeno je preko 2.070.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Do sada se oporavilo više od 515.000 ljudi.

Turković zahvalna

Po dolasku delegacije iz Mađarske, upriličen je sastanak Turković i Szijjarta, a potom i sastanak zvaničnih delegacija dva ministarstava vanjskih poslova na kojima su razmijenjene informacije i stajališta o stanju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje. Ocijenjeno je da dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose i da je potrebno, u narednom periodu nakon prestanka opasnosti i teškoća uzrokovanih koronavirusom, fokusirati se na jačanje privredne saradnje.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da je Turković zahvalila na dosljednoj podršci Mađarske u procesima evropskih i evroatlantskih integracija BiH. Istakla je da su Evropska unija i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH te je veoma bitno u tim procesima imati podršku prijateljskih država poput Mađarske. S tim u vezi naglasila je da BiH cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup BiH Evropskoj uniji kako na bilateralnom planu, tako i putem Višegradske grupe te značajnog doprinosa Međunarodnog višegradskog fonda.

Ceremonija primopredaje mađarske donacije za borbu protiv koronavirusa između Turković i Szijjárta obavljena je ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tom je prilikom ministrica još jednom zahvalila prijateljskoj Mađarskoj na velikodušnoj pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kao i ministru Szijjartu, istakavši koliko cijeni njegov angažman i spremnost da donaciju uruči lično, zaključili su iz ministarstva.