Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenica

Tabaković: Odluka o bojkotu ponovljenih izbora je konačna

tabakovic srebrenica (1)

Tabaković je saopćio da je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine danas predana i apelacija za privremenom mjerom

Čelnici probosanskih političkih stranaka i Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ danas su na sastanku u Srebrenici potvrdili odluku o bojkotu ponovljenih lokalnih izbora u toj općini i pozvali birače da ne glasaju u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Kandidat Inicijative za načelnika Srebrenice sa novembarskih lokalnih izbora Alija Tabaković saopćio je novinarima nakon dvoiposatnog sastanka da je odluka o bojkotu ponovljenih izbora konačna.

“Mi smo danas ponovo dobili podršku od lidera i predstavnika ovih stranaka za našu odluku da bojkotujemo ponovljene izbore koji će u Srebrenici biti održani 21. februara, u nedjelju “, kazao je Tabaković.

Ističući da je Inicijativa dobila maksimalnu podršku svih učesnika današnjeg skupa, Tabaković je saopćio da je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine danas predana i apelacija za privremenom mjerom.

“Dobili smo podršku u daljim aktivnostima i demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Dakle, odluka je da bojkotujemo izbore jer su oni za nas nepravedni i nemogući“, kazao je Tabaković i dodao da se nastavlja borba za svakog pojedinca u Srebrenici, a posebno povratnike.

On je također kazao da su svi birači pozvani da ne izađu na izbore u nedjelju, a da kandidati te liste neće prihvatiti mandate.

Ističući da je ovo bila teška odluka, Tabaković je najavio podršku i svim imenovanim članovima Biračkih odbora koji su suočeni sa raznim prijetnjama jer neće učestvovati u izbornom procesu.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić je kazao da je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović bio u Srebrenici uoči izbora i da je ta stranka učinila sve da se izbori u Srebrenici organiziraju na fer i demokratski način.

“Očigledno je da smo došli u situaciju da se takvi izbori ne mogu desiti i da svi građani ne mogu ostvariti pravo glasanja. Mi smo danas tu samo formalno da stanemo iza odluke Inicijative za Srebrenicu“, kazao je Ramić.

Čelnik Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ Sadik Ahmetović poručio je da učesnici današnjeg skupa isključivo traže da Ustavni sud donese mjeru, da ove izbore stavi van snage, otvorimo mogućnost novih izbora, kako bi svi građani Srebrenice i ”svi koji su izvan s pravom glasa da ostvare to ustavno i zakonsko pravo”.

“Podršku smo dobili. Razmišljamo cijelo vrijeme šta ova odluka znači, ali mi smo dovedeni do zida i pozivam i međunarodnu zajednicu i sve koji nam mogu pomoći da žrtve genocida dođu do svojih elementarnih prava“, poručio je Ahmetović.

Sastanku kojeg su u prostorijama BKC Srebrenica organizirali iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, predsjednik stranke Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković, Predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kućić, politički direktor Saveza za bolju budućnost (SBB).

Čelnici probosanskih političkih partija su u društvu predstavnika Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ prethodno posjetili i Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida jula 1995. godine.

Tokom lokalnih izbora 15. novembra prošle godine prijavljeno je niz neregularnosti, a Centralna izborna komisija BiH (CIK) je dva mjeseca kasnije saopćila da poništava izbore i nalaže ponavljanje u nedjelju, 21. februara.

Nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.